Tradycja – makowiec na cieście drożdżowym, z bakaliami, połączona z nowoczesnością – brak zawijania i prostokątna forma sprawiły, że makowiec ten zachęca do zrobienia każdym okruszkiem.
Czas przygotowania 2 godz. 15 min
Składniki na zaczyn:
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżkę mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto:
- 600 g mąki
- 100 g roztopionej margaryny
- 3 żółtka
- 0,5 szkl. cukru
- szczypta soli
Składniki na masę makową:
- 300 g maku
- 0,5 szkl. cukru
- ¼ kostki margaryny
- 3 białka (+ jedno do posmarowania ciasta)
- 1 łyżka miodu
- 100 g rodzynek
- 70 g orzechów włoskich
- olejek migdałowy
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy mąkę, margarynę, żółtka, cukier, sól i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy mąki. Jeżeli zaś zbyt gęste dodajemy mleka. Odstawiamy na około 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Mak parzymy i mielimy dwukrotnie. Następnie smażymy z margaryną, cukrem, miodem, bakaliami i orzechami. Gdy masa ostygnie dodajemy pianę ubitą z białek, na końcu dodajemy olejek migdałowy.
Ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy na wymiar blaszki w naszym przypadku to około 24 x 38 cm. Pierwsza warstwa to ciasto, które smarujemy białkiem i nakładamy mak wcześniej przygotowany. Przykrywamy to następnym kawałkiem ciasta drożdżowego smarujemy białkiem i nakładamy mak. Ostania warstwa to ciasto które smarujemy żółtkiem.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 40 minut.
Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Przepis video