zdjęcie makowca

Makowiec drożdżowy w formie prostokątnej

Tradycja – makowiec na cieście drożdżowym, z bakaliami, połączona z nowoczesnością – brak zawijania i prostokątna forma sprawiły, że makowiec ten zachęca do zrobienia każdym okruszkiem.

Czas przygotowania 2 godz. 15 min

Składniki na  zaczyn:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżkę mąki
  • 1  szkl. mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto:

  • 600 g mąki
  • 100 g roztopionej margaryny
  • 3 żółtka
  • 0,5 szkl. cukru
  • szczypta soli

Składniki na masę makową:

  • 300 g maku
  • 0,5 szkl. cukru
  • ¼ kostki margaryny
  • 3 białka (+ jedno do posmarowania ciasta)
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g rodzynek
  • 70 g orzechów włoskich
  • olejek migdałowy

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Po 15 minutach dodajemy mąkę, margarynę, żółtka, cukier, sól i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dodajemy mąki. Jeżeli zaś zbyt gęste dodajemy mleka. Odstawiamy na około 1 godz. w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Mak parzymy i mielimy dwukrotnie. Następnie smażymy z margaryną, cukrem, miodem, bakaliami i orzechami. Gdy masa ostygnie dodajemy pianę ubitą z białek, na końcu dodajemy olejek migdałowy.

Ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy na wymiar blaszki w naszym przypadku to około 24 x 38 cm. Pierwsza warstwa to ciasto, które smarujemy białkiem i nakładamy mak wcześniej przygotowany. Przykrywamy to następnym kawałkiem ciasta drożdżowego smarujemy białkiem i nakładamy mak. Ostania warstwa to ciasto które smarujemy żółtkiem.

Ciasto wkładamy do  piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 40 minut.

Ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem lub roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze