zdjęcie pączków

Lokma – tureckie pączki

W Turcji bardzo popularne przez cały rok. Malutkie pączusie bez nadzienia, ale za to nasączone słodkim syropem z nutą cytryny i posypane orzechami lub pistacjami. Nasze tradycyjne paczki są oczywiście nie do zastąpienia, ale te są równie dobre i warte spróbowania.

Czas przygotowania 2 godz. 20 min

Składniki na rozczyn:

  • 40 g drożdży świeżych
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej (typ 450 – 550)
  • 180 ml ciepłej wody
  • 25 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na syrop:

  • 700 ml wody
  • 500 g cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • orzechy, wiórki kokosowe lub pistacje

Wykonanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Gotujemy i gdy woda się zagotuje, gotujemy jeszcze przez około 15 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystudzenia.

Żeby przygotować ciasto na pączki w pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski wlewamy wodę i dodajemy drożdże świeże (prasowane), cukier oraz mąkę i wszystko dobrze mieszamy do rozpuszczenia się składników. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, po to żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie do miski dodajemy 550 g mąki pszennej, 180 ml ciepłej wody, roztopione i wystudzone masło oraz szczyptę soli. Mieszamy łyżką do połączenia się składników, następnie przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto około 15 min. Ciasto na początku klei się do stolnicy i rąk, dlatego oprószamy stolnicę mąką. Pod koniec wyrabiania, gdy uwolni się gluten, ciasto  będzie mniej się kleić, ale powinno być lekko klejące. Takie ciasto wstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odkrawamy kawałeczki po około 20 g z, których robimy kulki i smażymy na głębokim oleju, nagrzanym do 170°C po około 2 min z każdej strony. Wykładamy na papierowy ręcznik. Powtarzamy czynność do wykończenia ciasta.

Gdy pączki są jeszcze ciepłe nasączamy je syropem, wkładając do naczynia z syropem na kilka minut,by dobrze nasiąkły. Po wyjęciu obtaczamy je w pokrojonych orzechach, pistacjach lub wiórkach kokosowych. Smacznego!

 

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Maria
Maria
3 lat temu

Pani Magdo na filmiku widać że też jest dodawane do ciasta jajko ale w przepisie składnikach na ciasto nie jest podane

Maria
Maria
3 lat temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Ale filmik jest ok, właśnie to tam zauważyłam że jest jajko, też pozdrawiam