W Turcji bardzo popularne przez cały rok. Malutkie pączusie bez nadzienia, ale za to nasączone słodkim syropem z nutą cytryny i posypane orzechami lub pistacjami. Nasze tradycyjne paczki są oczywiście nie do zastąpienia, ale te są równie dobre i warte spróbowania.
Czas przygotowania 2 godz. 20 min
Składniki na rozczyn:
- 40 g drożdży świeżych
- 120 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej (typ 450 – 550)
- 180 ml ciepłej wody
- 25 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na syrop:
- 700 ml wody
- 500 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
- orzechy, wiórki kokosowe lub pistacje
Wykonanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Gotujemy i gdy woda się zagotuje, gotujemy jeszcze przez około 15 min. Na koniec dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do wystudzenia.
Żeby przygotować ciasto na pączki w pierwszej kolejności robimy zaczyn. Do miski wlewamy wodę i dodajemy drożdże świeże (prasowane), cukier oraz mąkę i wszystko dobrze mieszamy do rozpuszczenia się składników. Miseczkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, po to żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie do miski dodajemy 550 g mąki pszennej, 180 ml ciepłej wody, roztopione i wystudzone masło oraz szczyptę soli. Mieszamy łyżką do połączenia się składników, następnie przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto około 15 min. Ciasto na początku klei się do stolnicy i rąk, dlatego oprószamy stolnicę mąką. Pod koniec wyrabiania, gdy uwolni się gluten, ciasto będzie mniej się kleić, ale powinno być lekko klejące. Takie ciasto wstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odkrawamy kawałeczki po około 20 g z, których robimy kulki i smażymy na głębokim oleju, nagrzanym do 170°C po około 2 min z każdej strony. Wykładamy na papierowy ręcznik. Powtarzamy czynność do wykończenia ciasta.
Gdy pączki są jeszcze ciepłe nasączamy je syropem, wkładając do naczynia z syropem na kilka minut,by dobrze nasiąkły. Po wyjęciu obtaczamy je w pokrojonych orzechach, pistacjach lub wiórkach kokosowych. Smacznego!
Przepis video
Pani Magdo na filmiku widać że też jest dodawane do ciasta jajko ale w przepisie składnikach na ciasto nie jest podane
Faktycznie w składnikach zabrakło jajka. Oczywiście dodajemy jajko. Przepis tekstowy poprawiony. Niestety filmu nie da się już poprawić. Dziękuje z informacje i pozdrawiam serdecznie.
Ale filmik jest ok, właśnie to tam zauważyłam że jest jajko, też pozdrawiam