zdjęcie ciasta na talerzyku Kremówka bez pieczenia

Kremówka bez pieczenia

Bajeczny krem budyniowy albo niesamowity smak to tylko dwa nieadekwatne określenia tego jakże wyśmienitego ciasta. Bez pieczenia i z kilku składników możemy w kilka minut wyczarować naprawdę pyszne ciasto.

Czas przygotowania 30 min
Składniki na krem budyniowy:
  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru (3 x 40 g)
  • 30 g mąki pszennej tortowej (2 łyżki)
  • 5 żółtek jaj
  • 150 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
  • 2 paczki herbatników maślanych
  • cukier puder do posypania
Wykonanie:
Krem budyniowy

Do garnka, najlepiej z szerokim dnem, wlewamy 800 ml mleka i zagotowujemy. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 200 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy (musimy cały czas mieszać, bo inaczej budyń się przypali), aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia, przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło i ucieramy na puszystą masą. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa. Masę budyniową na chwilkę odstawiamy i bierzemy drugą miskę wlewamy do niej śmietankę kremówkę i ubijamy na sztywno. Taką bitą śmietanę dajemy do masy budyniowej i miksujemy do połączenia składników.

zdjęcie ciasta na talerzyku Kremówka bez pieczenia

Składamy ciasto

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy po całej powierzchni herbatniki maślane. W razie potrzeby herbatniki docinamy tak, żeby nie było luźnego miejsca. Teraz wykładamy wcześniej przygotowany krem budyniowy, który rozprowadzamy po całej powierzchni, a wierzch równamy. Krem budyniowy przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Po wyłożeniu wszystkich herbatników dłońmi lekko dociskamy tak, żeby dobrze przylegały do kremu budyniowego i żeby herbatniki jeszcze wyrównać.

Ciasto wkładamy  do lodówki, najlepiej na 12 godzin. Wtedy herbatniki zmiękną i ciasto będzie tworzyło jedną całość.

Przed podaniem ciasta posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze