Czasami trzeba odsapnąć od pieczenia ciast i upiec coś mniejszego. Tak więc polecam przepis na malutkie ciasteczka kształtem przypominające bułki poznańskie, o smaku krakersów. Do jednej miski wrzucamy po kolei kilka składników, zagniatamy i pieczemy. I w ten sposób mamy apetyczne przekąski.
Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki:
- 420 g mąki pszennej tortowej (3 szklanki)
- 125 g masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 125 ml oleju rzepakowego (0,5 szklanki)
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 białko jajka
Wykonanie:
Do miski dajemy masło lub margarynę o temperaturze pokojowej, dodajemy olej rzepakowy, cukier, żółtko jaj, jogurt naturalny i wszystko dokładnie mieszamy mikserem lub ręcznie. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jeszcze ocet, sól, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy stopniowo mąkę pszenną i mieszamy, już wszystko łyżką. Po dodaniu całej mąki ciasto wyrabiamy ręcznie, aż zrobi się gładkie i nie będzie kleić się do rąk.
Ciasto dzielmy na małe porcje (u nas to około 15 g) i robimy z nich kuleczki. Następnie lekko zgniatamy kuleczkę dłońmi i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w małych odstępach. Wykałaczką, na środku ciastka, odciskamy rowek na głębokość około pół centymetra (coś podobnego jak w bułce zwykłej).
Ciastka smarujemy białkiem i wkładamy do piekarenka, nagrzanego 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 25 – 30 min.
Po upieczeniu ciastka wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce. Czynność powtarzamy do wykończenia całego ciasta. Z przepisu wychodzi około 50 sztuk ciasteczek.
Smacznego!
Przepis video