Chrupiące ciasteczka kokosowe, które przygotowujemy z białek jaj i wiórek kokosowych. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a smak ciasteczek naprawdę nas zaskoczy.
Z przepisu wychodzi około 20 ciasteczek w kształcie serca, o wielkości 6 cm.
Czas przygotowania 30 min
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 2 białka jaj
- 120 g cukru
- 50 g masła
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku. Po rozpuszczeniu mieszamy z wiórkami kokosowymi i odstawiamy na chwilę. Ubijamy białka jaj z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy stopniowo do wiórków kokosowych, mieszając łyżką. Kładziemy na blaszkę foremkę w kształcie serca i do środka nakładamy masę kokosową, lekko dociskając palcem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, grzałki góra i dół. Pieczemy około 15 min do ładnego zarumienienia. Smacznego!
Przepis video