zdjęcie ciasta

Jabłecznik z budyniem

To pyszny jabłecznik na kruchym cieście z jabłkami oblanymi budyniem. Ciasto nie jest skomplikowane szybko się je robi i zawsze wychodzi. Zapraszam na YouTube, gdzie pokazujemy krok po krok jak zrobić tą ślicznotkę.

Czas przygotowania 1 godz. 30 min

Składniki na ciasto kruche:

  • 440 g mąki pszennej tortowej
  • 3 całe jajka
  • 250 g margaryny
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 budynie śmietankowe bez cukru (4 x 40 g)
  • 1,5 l mleka
  • 160 g cukru

Dodatkowo:

  • 6-8 jabłek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Ciasto kruche – do miski dajemy posiekaną margarynę oraz wszystkie składniki na ciasto kruche i łączymy je ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Ciasto możemy również przyszykować dzień wcześniej, wtedy przechowujemy je w lodówce.

Po 30 min ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na połowę. Do blaszki, o wymiarach 24×38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ścieramy na tarce na grubych oczkach jedną z połówek ciasta. Rozprowadzamy je po całej powierzchni blaszki i ugniatamy dłońmi tak, żeby powstał placek. Następnie, np. szklanką oprószoną mąką, wałkujemy ciasto i w ten sposób wyjdzie nam równa powierzchnia. Możemy również rozwałkować ciasto na stolicy i przełożyć do foremki. Ciasto po całej powierzchni smarujemy olejem.

Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w ósemki. Jabłka układamy w foremce równomiernie, po całej powierzchni ciasta. Tak przygotowaną foremkę na chwilę odstawiamy.

Budyń – do garnka wlewamy 1 litr i 250 ml mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie rozrabiamy budynie w 250 ml mleka i wlewamy je do gotującego się mleka, cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Gdy budyń zgęstnieje i się zagotuje (będą pojawiać się gejzery gorącego powietrza), wtedy budyń ściągamy z gazu i wylewamy do wcześniej przyszykowanej blaszki, zalewając jabłka gorącym budyniem.

Bierzemy drugą połowę ciasta kruchego, rozwałkowujemy na równy placek (ciasto kruche się klei, więc podsypujmy mąką w czasie wałkowania) i przykrywamy gorący budyń. Ciasto po całej powierzchni nakłuwamy widelcem. Jeżeli ciasta nie chcemy wałkować, bo sprawia to nam trudność, możemy zetrzeć ciasto kruche na tarce o grubych oczkach, przykrywając łanie masę budyniową.

Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50 – 60 min.. W razie, gdyby ciasto kruche z góry zrobiło się brązowe za wcześnie, przykrywamy blaszkę folią aluminiową.

Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu najlepiej jeszcze ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, wtedy masa budyniowa będzie fajnie zwarta. Ciasto z góry oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto przechowujemy w lodowce! Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze