To pyszny jabłecznik na kruchym cieście z jabłkami oblanymi budyniem. Ciasto nie jest skomplikowane szybko się je robi i zawsze wychodzi. Zapraszam na YouTube, gdzie pokazujemy krok po krok jak zrobić tą ślicznotkę.
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na ciasto kruche:
- 440 g mąki pszennej tortowej
- 3 całe jajka
- 250 g margaryny
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 4 budynie śmietankowe bez cukru (4 x 40 g)
- 1,5 l mleka
- 160 g cukru
Dodatkowo:
- 6-8 jabłek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto kruche – do miski dajemy posiekaną margarynę oraz wszystkie składniki na ciasto kruche i łączymy je ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Ciasto możemy również przyszykować dzień wcześniej, wtedy przechowujemy je w lodówce.
Po 30 min ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na połowę. Do blaszki, o wymiarach 24×38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ścieramy na tarce na grubych oczkach jedną z połówek ciasta. Rozprowadzamy je po całej powierzchni blaszki i ugniatamy dłońmi tak, żeby powstał placek. Następnie, np. szklanką oprószoną mąką, wałkujemy ciasto i w ten sposób wyjdzie nam równa powierzchnia. Możemy również rozwałkować ciasto na stolicy i przełożyć do foremki. Ciasto po całej powierzchni smarujemy olejem.
Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w ósemki. Jabłka układamy w foremce równomiernie, po całej powierzchni ciasta. Tak przygotowaną foremkę na chwilę odstawiamy.
Budyń – do garnka wlewamy 1 litr i 250 ml mleka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie rozrabiamy budynie w 250 ml mleka i wlewamy je do gotującego się mleka, cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił. Gdy budyń zgęstnieje i się zagotuje (będą pojawiać się gejzery gorącego powietrza), wtedy budyń ściągamy z gazu i wylewamy do wcześniej przyszykowanej blaszki, zalewając jabłka gorącym budyniem.
Bierzemy drugą połowę ciasta kruchego, rozwałkowujemy na równy placek (ciasto kruche się klei, więc podsypujmy mąką w czasie wałkowania) i przykrywamy gorący budyń. Ciasto po całej powierzchni nakłuwamy widelcem. Jeżeli ciasta nie chcemy wałkować, bo sprawia to nam trudność, możemy zetrzeć ciasto kruche na tarce o grubych oczkach, przykrywając łanie masę budyniową.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50 – 60 min.. W razie, gdyby ciasto kruche z góry zrobiło się brązowe za wcześnie, przykrywamy blaszkę folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu najlepiej jeszcze ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, wtedy masa budyniowa będzie fajnie zwarta. Ciasto z góry oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto przechowujemy w lodowce! Smacznego!
Przepis video