Jednym z elementów tego ciasta jest najpopularniejszy owoc w Polsce. Soczyste i przepyszne jabłka, pod pierzynką z bitej śmietany. A ukoronowaniem tego niesamowitego ciasta są orzechy włoskie. To ciasto nie potrzebuje rekomendacji ani zachęty.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki na biszkopt:
- 70 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie galaretki pomarańczowej
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Składniki na bitą śmietanę:
- 660 ml śmietany kremówki (30%)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 80 ml wody (do rozrobienia żelatyny)
Dodatkowo:
- 70 g orzechów włoskich drobno krojonych
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką drewnianą, bez użycia miksera. Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 min w temperaturze 160- 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ściągamy wierzchnią skórkę.
Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dusimy na patelni, aż jabłka zrobią się miękkie i stracą część soku. Następnie dodajemy cukier oraz płaską łyżeczkę cynamonu i wszystko dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy suchą galaretkę z paczki, o smaku pomarańczy i wszystko dobrze mieszamy. Dusimy jeszcze przez 2 – 3 min. Odstawiamy do wystudzenia.
Blaszkę, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia (papier dajemy, by smak metalu nie przeszedł do masy jabłkowej) i wkładamy do niej biszkopt. Na biszkopt dajemy masę jabłkową i wszystko dobrze równamy. Następnie ubijamy bitą śmietanę, z cukrem, a na koniec dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, i mieszamy mikserem, żeby dobrze się rozprowadziła. Wykładamy bitą śmietanę na masę jabłkową, a na koniec posypujemy drobno pokrojonymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Przepis video