Gidelskie obwarzanki

Gidelskie obwarzanki

Przepis podpatrzony na jednym z kanałów TVP, który zaciekawił mnie na tyle, że nawet pojechałam zobaczyć wieś skąd pochodzi. Gidle to miejsce kultu religijnego, gdzie lubi się też dobrze zjeść. 😀 Gidelskie obwarzanki to prosty i łatwy przepis na coś naprawdę pysznego do przekąszenia.

Czas przygotowania 55 min
Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej (typ 450 – 500)
  • 150 g masła
  • 5 żółtek jaj
  • 140 g śmietany kwaśnej (18%)
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 50 g orzechów włoskich lub ziemnych
  • cukier trzcinowy
  • 1 żółtko do posmarowania obwarzanków
Wykonanie:

Na stolnicę wsypujemy 500 g mąki. Dłonią robimy dziurkę, do której dodajemy resztę składników, takich jak: zimne masło pokrojone w kostkę, 5 żółtek jaj i 140 g kwaśnej śmietany (bezpośrednio wyciągniętej z lodówki) oraz cukier puder i szczyptę soli. Nożem wszystko siekamy, do połączenia się wstępnego składników. Następnie dłońmi zagniatamy ciasto. Po uformowaniu ciasta zawijamy je w folię spożywczą i władamy do lodówki na 30 min, żeby ciasto „odpoczęło”.

Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki. Odkrajamy z niego dwa małe kawałki ciasta (u mnie po około 30 g każdy) i dłonią wałkujemy, żeby powstały podłużne wałeczki (około 25 cm). Oba wałeczki sklejamy z jednej strony i oplatamy jeden o drugi. Następnie formujemy kształt obwarzanka (okrąg) i końcówki znów sklejamy paluszkami.

Gidelskie obwarzanki

Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta. U mnie wyszło 15 szt. obwarzanków.

Ciasto z góry smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy drobno pokrojonymi orzechami włoskimi lub ziemnymi. Na koniec jeszcze posypujemy ciasto cukrem trzcinowym.

Obwarzanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 25 min,  tak żeby ładnie się zarumieniły. Po upieczeniu obwarzanki wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze