zdjęcie deseru

Deser z karmelizowanymi jabłkami

Czarujący przepis na deser z aromatycznych jabłek, kaszy manny i bitej śmietany. Lekko i wiosennie, jednak pysznie. Z przepisu wychodzą dwa pucharki po 300 ml.

Czas przygotowania 40 min
Przepis dla 2 osób

Składniki na karmelizowane jabłka:

  • 3 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki bitą śmietanę:

  • 200 g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na kasze mannę:

  •  250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny

Wykonanie:

Najpierw robimy kasze manną bo musi wystygnąć.

Gotujemy mleko, dodajemy cukier. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy kasze manną i gotujemy ją przez 3 min (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Cały czas mieszając. Odstawiamy z gazu i zostawiamy do wystudzenia.

Jabłka obieramy, kroimy na kosteczkę. Patelnię stawiamy na gazie. Wrzucamy na nią jabłka,  dodajemy miód, cynamon i cukier. Dusimy na patelni około 10 min, mieszając od czasu do czasu. Zostawiamy do przestudzenia.

Do miski wlewamy śmietankę (bezpośrednio wyjętą z lodówki) i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.

Pora złożyć deser.

Na spód pucharka wykładamy jabłka, na to kasze manną i bitą śmietanę (to już jedna warstwa). Składamy kolejną warstwę: jabłka, kasza manna i bita śmietana. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję jabłek i dekorujemy kleksem bitej śmietany.

Deser możemy zjeść od razu lub wstawić do lodówki i zjeść później.

Smacznego!



Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze