Czarujący przepis na deser z aromatycznych jabłek, kaszy manny i bitej śmietany. Lekko i wiosennie, jednak pysznie. Z przepisu wychodzą dwa pucharki po 300 ml.
Czas przygotowania 40 min
Przepis dla 2 osób
Składniki na karmelizowane jabłka:
- 3 jabłka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Składniki bitą śmietanę:
- 200 g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na kasze mannę:
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Najpierw robimy kasze manną bo musi wystygnąć.
Gotujemy mleko, dodajemy cukier. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy kasze manną i gotujemy ją przez 3 min (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Cały czas mieszając. Odstawiamy z gazu i zostawiamy do wystudzenia.
Jabłka obieramy, kroimy na kosteczkę. Patelnię stawiamy na gazie. Wrzucamy na nią jabłka, dodajemy miód, cynamon i cukier. Dusimy na patelni około 10 min, mieszając od czasu do czasu. Zostawiamy do przestudzenia.
Do miski wlewamy śmietankę (bezpośrednio wyjętą z lodówki) i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Pora złożyć deser.
Na spód pucharka wykładamy jabłka, na to kasze manną i bitą śmietanę (to już jedna warstwa). Składamy kolejną warstwę: jabłka, kasza manna i bita śmietana. Na wierzch kładziemy ostatnią porcję jabłek i dekorujemy kleksem bitej śmietany.
Deser możemy zjeść od razu lub wstawić do lodówki i zjeść później.
Smacznego!