zdjęcie deseru w pucharkach

Deser z ananasem pod bitą śmietaną

Pyszny deser z kawałkami ananasa zanurzonymi w galaretce z zalewy z ananasa. Druga warstwa z budyniu waniliowego wymieszanego z wiórkami kokosowymi. A na samej górze krem z bitej śmietany i serka mascarpone. A jak smakuje? Przekonasz się jak zrobisz ten wyjątkowy deser.

Czas przygotowania 40 min
Przepis dla 6 osób

Warstwa ananasowa:

  • 1 puszka ananasa w plastrach (560 g z zalewą)
  • 1 łyżka żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny

Warstwa śmietanowa:

  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Warstwa budyniowa:

  • 1 budyń waniliowy bez cukru (45 g)
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Ananasa odsączamy z zalewy. Zostawiamy 2 plastry do dekoracji, a resztę kroimy na kawałki. Rozrabiamy żelatynę w 80 ml wrzątku i zostawiamy do przestudzenia. Następnie mieszamy ją z zalewą z ananasa. Do 6 szklanek (pucharków lub jak w naszym przypadku kieliszków do wina) wkładamy pokrojonego w kostkę ananasa, następnie zalewamy zalewą z ananasa i żelatyny. Wkładamy do lodówki, aby zalewa stężała.

400 ml  mleka gotujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w 100 ml mleka i wlewamy do gotującego się  mleka, cały czas mieszając, aż do zagotowania. Przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż składniki dobrze się połączą.

Budyń przekładamy do każdego pucharka (na warstwę z ananasem) po równo. To samo robimy z bitą śmietaną (tym razem na warstwę budyniową). Wierzch dekorujemy pokrojonym ananasem.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze