Pyszny deser z kawałkami ananasa zanurzonymi w galaretce z zalewy z ananasa. Druga warstwa z budyniu waniliowego wymieszanego z wiórkami kokosowymi. A na samej górze krem z bitej śmietany i serka mascarpone. A jak smakuje? Przekonasz się jak zrobisz ten wyjątkowy deser.
Czas przygotowania 40 min
Przepis dla 6 osób
Warstwa ananasowa:
- 1 puszka ananasa w plastrach (560 g z zalewą)
- 1 łyżka żelatyny
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Warstwa śmietanowa:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Warstwa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy bez cukru (45 g)
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 50 g wiórków kokosowych
Wykonanie:
Ananasa odsączamy z zalewy. Zostawiamy 2 plastry do dekoracji, a resztę kroimy na kawałki. Rozrabiamy żelatynę w 80 ml wrzątku i zostawiamy do przestudzenia. Następnie mieszamy ją z zalewą z ananasa. Do 6 szklanek (pucharków lub jak w naszym przypadku kieliszków do wina) wkładamy pokrojonego w kostkę ananasa, następnie zalewamy zalewą z ananasa i żelatyny. Wkładamy do lodówki, aby zalewa stężała.
400 ml mleka gotujemy z cukrem. Budyń rozrabiamy w 100 ml mleka i wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając, aż do zagotowania. Przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy wiórki kokosowe i wszystko mieszamy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy serek mascarpone i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż składniki dobrze się połączą.
Budyń przekładamy do każdego pucharka (na warstwę z ananasem) po równo. To samo robimy z bitą śmietaną (tym razem na warstwę budyniową). Wierzch dekorujemy pokrojonym ananasem.
Smacznego!