Przepis na deser z truskawek, bitej śmietany i serka mascarpone. Prosty deser dla 6 osób, zachwyca delikatnością galaretki z truskawkami i aksamitnością kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Deser idealny na upalne dni.
Czas przygotowania 20 min
Przepis dla 6 osób
Składniki na galaretkę:
- 400 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa (75 g)
- 250 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki
- 2 łyżki cukru
Składniki na bitą śmietanę:
- 500 ml śmietany kremówki (30%)
- 4 łyżki cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
Wykonanie:
Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek. Następnie dodajemy cukier, gnieciemy widelcem lub miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i studzimy. Gdy galaretka będzie zimna, dodajemy 300 g zmiksowanych truskawek, a resztę zostawiamy na później. Rozlewamy po równo do 6 pucharków lub szklanek. Wkładamy do lodówki do stężenia galaretki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż składniki dobrze się połączą. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy krem na galaretki, wcześniej przyszykowane. Na koniec polewamy musem truskawkowym, który zostawiliśmy przy szykowaniu galaretki.
Smacznego!