zdjęcie deseru w pucharkach

Deser „Truskawkowa pychota”

Przepis na deser z truskawek, bitej śmietany i serka mascarpone. Prosty deser dla 6 osób, zachwyca delikatnością galaretki z truskawkami i aksamitnością kremu z bitej śmietany i serka mascarpone. Deser idealny na upalne dni.

Czas przygotowania 20 min
Przepis dla 6 osób

Składniki na galaretkę:

  • 400 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa (75 g)
  • 250 ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki
  • 2 łyżki cukru

Składniki na bitą śmietanę:

  • 500 ml śmietany kremówki (30%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

Wykonanie:

Truskawki myjemy i pozbywamy się szypułek. Następnie dodajemy cukier, gnieciemy widelcem lub  miksujemy blenderem. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i studzimy. Gdy galaretka będzie zimna, dodajemy 300 g zmiksowanych truskawek, a resztę zostawiamy na później. Rozlewamy po równo do 6 pucharków lub szklanek. Wkładamy do lodówki do stężenia galaretki.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone i jeszcze przez chwilę miksujemy, aż składniki dobrze się połączą. Tak przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy krem na galaretki, wcześniej przyszykowane. Na koniec polewamy musem truskawkowym, który zostawiliśmy przy szykowaniu galaretki.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze