zdjęcie deseru w pucharkach

Deser „Ptasie mleczko”

Pyszny deser, leciutki jak chmurka. O smaku jaki lubimy. Przepis jest bardzo prosty: śmietana kremówka oraz galaretka i praktycznie deser mamy gotowy.

Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 4 osób

Składniki na ptasie mleczko:

  • 330 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 1 galaretka pomarańczowa lub inna (75 g)
  • 400 ml wrzątku do galaretek
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na bitą śmietanę:

  • 200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Opcjonalnie fixy do śmietany

Wykonanie:

Galaretkę pomarańczową rozrabiamy w 400 ml wrzątku i zostawiamy do przestudzenia. Spokojnie możemy użyć innej, o smaku takim jak lubimy.

330 ml śmietany ubijamy i kiedy zacznie gęstnieć, dodajemy 3 łyżki cukru pudru i dalej ubijamy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie małym strumieniem dodajemy zimną, ale nie tężejącą galaretkę i mieszamy mikserem tylko tyle, żeby składniki dobrze się połączyły.

Tak przygotowaną masę przelewamy do 4 pucharków (w naszym przypadku pucharek ma 270 ml pojemności). Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

Śmietanę  kremówkę 30 lub 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. W przypadku śmietany 30%, jeżeli będzie trudno nam ubić na sztywno, możemy dodać fixy do śmietany, co znacznie ułatwi ubicie śmietany. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy rozetki w około pucharka. Na środek możemy wyłożyć owoce o smaku galaretki.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze