Deser – czyli na szybko przygotowana słodka przekąska. I rzeczywiście przygotowanie tego „Miłosnego trio” – trójkolorowego, trój smakowego, o potrójnej konsystencji deseru jest szybkie i efektywne. A samo jedzenie go to podróż w nieznane w nieznane i znane smaki. Każdy kęs ponagla kolejny. I w kilka chwil……Proszę domyślić się samemu.
Czas przygotowania 45 min
Deser dla 4 osób
Składniki na warstwę czekoladową:
- 2 opakowania serków homogenizowanych czekoladowych (300 g)
- 4 ciasteczka Oreo
- 1 łyżeczka żelatyny
- 40 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na masę truskawkową:
- 250 g truskawek
- 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (150 g)
- 1 łyżka żelatyny
- 50 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na bitą śmietanę:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 truskawki do dekoracji
- pistacje do posypania
Wykonanie:
Szykujemy sobie pucharki lub szklanki o pojemności minimum 250 ml.
Masa czekoladowa
Ciasteczka Oreo siekamy na mniejsze kawałki.
Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilkę, aż napęcznieje. Następnie dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Zostawiamy do przestudzenia.
Do miski przekładamy serki homogenizowane, mieszamy mikserem lub trzepaczką. Dolewamy małym strumieniem przestudzoną żelatynę. Następnie dodajemy posiekane ciasteczka i mieszamy chwilkę. Tak przygotowaną masę przekładamy po równo do czterech pucharków lub szklanek. Wkładamy do lodówki, żeby masa lekko stężała.
Masa truskawkowa
Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilkę, aż napęcznieje. Następnie dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Zostawiamy do przestudzenia.
Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek, przerzucamy do miski i blendujemy. Dodajemy waniliowy serek homogenizowany i wszystko mieszamy. Dodajemy małym strumieniem przestudzoną żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką lub mikserem. Masę przelewamy po równo do pucharków. Wkładamy do lodówki, żeby kolejna masa lekko stężała.
Bita śmietana
Do miski wlewamy śmietankę kremówkę, bezpośrednio wyjętą z lodówki i ubijamy mikserem. Gdy łopatki miksera zaczną zostawiać wyraźne ślady dodajemy 3-4 łyżki cukru pudru. Trzeba spróbować, czy smak bitej śmietany jest dla nas odpowiedni, bo ilość cukru możemy sami regulować. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie wykładamy po równo do pucharków.
Na środek bitej śmietany kładziemy połowę truskawki i posypujemy posiekanymi pistacjami lub np. orzechami.
Deser wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, żeby masy dobrze stężały.
Smacznego!
Przepis video