zdjęcie deseru

Deser cytrynowy – Lemon Syllbub z przepisu Mary Berry

Deser w sam raz na gorące dni. Wyśmienita śmietanka w połączeniu z kwaskowatością cytryny orzeźwią w gorący dzień, jednocześnie dając przyjemne uczucie smacznego deseru. Deser wykonany z przepisu Mary Berry, która (dla przypomnienia) była jedną z jurorów angielskiej wersji “Bake Off – Ale ciacho!”

Czas przygotowania 30 min
Przepis dla 4 osób

Składniki na 4 pucharki:

  • 1 cytryna
  • 75 g cukru
  • 100 ml słodkiego wina
  • 300 ml śmietany kremówki (36%)

Wykonanie:

Cytrynę sparzmy. Obieramy cienko ze skórki, kroimy na pół i wyciskamy z niej sok. Do rondelka dajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny, cukier i wino. Na małym ogniu podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Następnie dalej gotujemy do zagotowania. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze przez 5 minut. W ten sposób syrop zrobi się gęstszy. Zostawiamy do wystudzenia.

Po wystudzeniu przecedzić przez sitko. Do czystego syropu dodać śmietanę i mieszamy trzepaczką. Mieszamy trzepaczką do momentu zgęstnienia śmietany.

Deser przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Do ozdobienia używamy skórki z cytryny.

Smacznego!

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze