Tradycyjny portugalski deser, znany również i przez inne Narody. Znany bo dobry. Niby nic bo ryż na mleku (Arroz doce – po Polsku ryż na słodko) z cukrem i żółtkami. Ale naprawdę dobry i sycący. Myśmy zamienili szczyptę cynamonu na startą czekoladę. No i deser zniknął w pięć minut.
Czas przygotowania 20 min
Przepis dla 6 osób
Składniki:
- 1 l mleka
- skórka z 1 cytryny
- 180 g ryżu
- 150 g cukru
- 3 żółtka
- kawałek czekolady
Wykonanie:
W jednym garnku gotujemy mleko razem z skórką z cytryny (nie zapomnijmy sparzyć cytryny przed otarciem). Do drugiego garnka wlewamy szklankę wody, wsypujemy ryż i gotujemy (często mieszając, bo szybko się przypala) do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Wtedy powoli dolewamy zagotowane mleko. Nadal często mieszamy i gotujemy około 10 min.
Żółtka ucieramy, aż podwoją objętość. Dodajemy cukier i ubijamy, aż żółtka zmienią kolor na bardzo jasny. Dodajemy trochę ryżu z mlekiem, łączymy składniki i całość przelewamy do garnka z mlekiem i ryżem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 min (a właściwie gotujemy do momentu, aż ryż zmięknie). Nie zapominajmy mieszać. Jak ryż będzie gotowy przelewamy go do salaterek (lub innych naczyń) i odstawiamy do wystygnięcia. Tuż przed zjedzeniem oprószmy startą czekoladą.
Smacznego!