zdjęcie ciasta

Cytrynowiec

Wraz z nadejściem cieplejszych dni mamy propozycję ciasta, które da nam chwilę przyjemności i ożywienia. Biszkopt, z masą budyniową oraz pianką kuszą i wyglądem, i smakiem. A cytrynowy dodatek do wielu warstw daje przyjemne uczucie świeżości.

Czas przygotowania 1 godz. 40 min
Składniki na ciasto:
  • 3 całe jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2×40 g)
  • 60 ml soku z cytryny
  • 170 g cukru
  • 150 g masła lub margaryny
Składniki na piankę:
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej (2×75 g)
  • 350 ml wody do galaretki
  • 3 opakowania śnieżki (3×60 g)
  • 600 ml mleka
Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 220 ml przegotowanej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
Składniki na lukier:
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Około 8-10 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
  • 1 paczka herbatników maślanych (250 g)




Wykonanie:
Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką, bez użycia miksera. Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki o wymiarach 24×38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 min (grzałki góra, dół) w temperaturze 160-170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę.

Budyń

Z 500 ml mleka odlewamy około  100 ml, do którego dolewamy 50 ml soku z cytryny i mieszamy z budyniami. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie i cały czas mieszamy, aż do zagotowania. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia.  Masło dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie. Ucieramy, aż do powstania jednolitej masy.

Foremkę w której piekliśmy biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia (zapobiegnie to przedostaniu się metalicznego smaku z foremki do ciasta) i wkładamy upieczony biszkopt. Nasączamy go ponczem cytrynowym, przygotowanym ze 220 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny i cukrem. Łyżką nasączamy biszkopt po całej powierzchni. Na biszkopt wykładamy wcześniej przygotowany budyń i równamy  po całej powierzchni, tak aby wyszedł ładny równy blat. Odkładamy na chwilę foremkę i do miski wlewamy 600 ml wody, do której stopniowo dodajemy śnieżkę, cały czas ubijając mikserem, aż zrobi się gęsta masa. Na koniec małym strumieniem wlewamy wcześniej przygotowaną płynną zimną galaretkę i dokładnie miksujemy mikserem do połączenia się składników. Masę śmietanową wylewamy do foremki przykrywając masę budyniową. Równamy masę po całej foremce i układamy na niej herbatniki, tak aby przykryły całą powierzchnię (jeżeli masa będzie za rzadka i herbatniki będą się zatapiać, poczekajmy 5 -10 min, by masa zaczęła się ścinać).

Lukier

Na sam koniec herbatniki polewamy lukrem cytrynowym, który przyszykowaliśmy z 4 łyżek soku z cytryny i cukru pudru, łącząc je w misce, cały czas mieszając, aż uzyskamy białą płynną masę. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Sabina
Sabina
2 miesięcy temu

Zrobiłam. Bardzo smaczny. Ale dałam tylko połowę ponczu, gdyż wydaje mi się ze po takiej ilości jak jest w przepisie to bym miała ciapę z biszkoptu ;-/