Bardzo pyszne ciasto na zimno z śmietaną kremówką, serkiem mascarpone i ziarnami pszenicy ekspandowanej. Smak uzupełnia nam aromatyczna kawa inka. Fajne ciasto na imprezy. Polubią je dzieci i dorośli. Zawsze pierwsze schodzi ze stołu 🙂
Czas przygotowania 30 min
Składki:
- 1 l śmietany kremówki (30%)
- 750 g serka mascarpone
- 10 łyżeczek kawy inki
- 70 g cukru pudru
- 60 g orzechów włoskich
- 130+30 g ziaren pszenicy ekspandowanej w miodzie (Miami miodziaki, Nestle Kangus lub inne)
- 2 paczki herbatników maślanych (2 x po 250 g)
Wykonanie:
Do miski dajemy serek mascarpone, cukier puder, kawę inkę i wlewamy śmietanę kremówkę. Miksujemy na wolnych obrotach. Gdy serek mascarpone połączy się ze śmietaną, zwiększamy obroty miksera i ubijamy, aż masa nam zgęstnieje. Następnie dodajemy 60 g pokrojonych orzechów włoskich oraz 130 g ziaren pszenicy ekspandowanej i wszystko mieszamy łyżką. Masę dzielimy na dwie równe porcje.
Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki, a następnie jedną porcję masy, którą równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Masę przykrywamy herbatnikami i dłońmi lekko dociskamy, żeby dobrze przywarły do masy. Na herbatniki wykładamy drugą część masy i wszystko ładnie równamy. Wierzch posypujemy pokruszonymi herbatnikami wymieszanymi z ziarnami pszenicy ekspandowanej. Posypkę lekko dociskamy szpatułką.
Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godz. Smacznego!
Przepis video