zdjęcie ciasta

Ciasto zimna inka

Bardzo pyszne ciasto na zimno z śmietaną kremówką, serkiem mascarpone i ziarnami pszenicy ekspandowanej. Smak uzupełnia nam aromatyczna kawa inka. Fajne ciasto na imprezy. Polubią je dzieci i dorośli. Zawsze pierwsze schodzi ze stołu 🙂

Czas przygotowania 30 min

Składki:

  • 1 l śmietany kremówki (30%)
  • 750 g serka mascarpone
  • 10 łyżeczek kawy inki
  • 70 g cukru pudru
  • 60 g orzechów włoskich
  • 130+30 g ziaren pszenicy ekspandowanej w miodzie (Miami miodziaki, Nestle Kangus lub inne)
  • 2 paczki herbatników maślanych (2 x po 250 g)

Wykonanie:

Do miski dajemy serek mascarpone, cukier puder, kawę inkę i wlewamy śmietanę kremówkę. Miksujemy na wolnych obrotach. Gdy serek mascarpone połączy się ze śmietaną, zwiększamy obroty miksera i ubijamy, aż masa nam zgęstnieje. Następnie dodajemy 60 g pokrojonych orzechów włoskich oraz 130 g ziaren pszenicy ekspandowanej i wszystko mieszamy łyżką. Masę dzielimy na dwie równe porcje.

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki, a następnie jedną porcję masy, którą równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Masę przykrywamy herbatnikami i dłońmi lekko dociskamy, żeby dobrze przywarły do masy. Na herbatniki wykładamy drugą część masy i wszystko ładnie równamy. Wierzch posypujemy pokruszonymi herbatnikami wymieszanymi z ziarnami pszenicy ekspandowanej. Posypkę lekko dociskamy szpatułką.

Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godz. Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze