zdjęcie ciasta o nazwie zielone jabłuszko

Ciasto „Zielone jabłuszko” na zimno

Sezon na jabłka w pełni, więc dziś przepis na ciasto z jabłkami w galaretce, na herbatnikach, z dodatkiem puszystej masy śmietankowej. Ciasto na zimno, ale budzi gorące uczucia.

Czas przygotowania 30 min plus stygnięcie galaretki
Składniki na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 galaretki agrestowe (3×75 g)
  • 900 ml wrzątku do galaretek
  • sok z połowy cytryny
Składniki na masę śmietanową:
  • 660 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 50 ml wrzątku do żelatyny
  • 4 fixy do śmietany (opcjonalnie)
Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej (2 x 100 g)
  • 6 łyżek mleka
Dodatkowo:
  • 2 paczki herbatników maślanych (2 x 250 g)
Wykonanie:
Masa jabłkowa

W pierwszej kolejności musimy rozrobić galaretki agrestowe, ponieważ galaretka musi dobrze wystygnąć. Musi być zimna. Do naczynia wlewamy 900 ml wrzątku, wsypujemy galaretki i wszystko mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.

Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Polewamy sokiem z cytry i dokładnie mieszamy. Do jabłek wlewamy zimną galaretkę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do lekkiego stężenia. Miskę z galaretką można wstawić do lodówki, wtedy szybciej zacznie tężeć (tylko trzeba sprawdzać stan stężenia).

Blaszkę, o wymiarach 24 x 38 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą warstwę herbatników. Na to wylewamy galaretkę z jabłkami, którą przykrywamy kolejną warstwą herbatników (jeżeli galaretka będzie za rzadka podejdzie pod herbatniki!). Blaszkę wkładamy do lodówki na około 30 min.

zdjęcie ciasta o nazwie zielone jabłuszko

Masa śmietanowa

W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). W chwili gdy śmietana będzie robić się gęsta, dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone, chwilę mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę (rozrobioną w 50 ml wrzątku i wystudzoną), wszystko dobrze ubijamy. Gdy zrezygnujemy z dodania żelatyny na rzecz fixów do śmietany, dodajemy je podczas ubijania jeden po drugim i śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.

Ubitą śmietanę kremówkę wykładany na wcześniej przygotowaną warstwę herbatników i rozprowadzamy po całej powierzchni. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Lekko dociskamy.

Polewa czekoladowa

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem i polewamy górę ciasta, rozprowadzając po całej powierzchni. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godzin. Wtedy herbatniki mają szansę zmięknąć.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu

Z jakiej firmy kupiła Pani galaretke? Jak zrobić by była idealnie zielona

Aleksandra
Aleksandra
1 rok temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Faktycznie.. moja galaretka nie wyszła tak zielona.. mimo pokropienia jabłek cytryna niestety sciemnialy. Pozdrawiam

Magdalena
Magdalena
10 miesięcy temu

Pycha