zdjęcie ciasta

Ciasto z truskawkami w piance

Kruchy spód i truskawki otulone pianką budyniową czyli łatwy i szybki przepis na pyszne ciasto z truskawkami. Truskawki można zastąpić również innymi owocami dostępnymi w zależności od sezonu.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min

Składniki na ciasto:

  • 440 g mąki (około 3 szk.)
  • 6 żółtek
  • 1 margaryna
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 7 białek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego (3 x 40 g)
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

W misce połączyć ze sobą wszystkie składniki. Możemy to zrobić siekając nożem lub mikserem, aż wszystkie składniki się wymieszają. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto dzielimy na dwie części w stosunku: 1/3 i 2/3 i chowamy do zamrażalnika. Po około 1 godz. 2/3 części wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć cały spód ciasta widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 15 min. Wyjąć i ostudzić.

Białka ubijamy na sztywno, następnie po woli dodajemy cukier, cukier wanilinowy, budyń i olej i wszystko dobrze miksujemy mikserem. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód wystudzonego już ciasta. Wcześniej umyte truskawki  przekrajemy na pół wzdłuż. Truskawki wykładamy na masę, układając blisko obok siebie, przykrywając całą masę. Na truskawki ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.  Pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 min, na złoty kolor. Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Maria
Maria
3 lat temu

Ciasto jest rewelacyjne, piekłam z truskawkami jeszcze że zbiorów z tamtego roku ( wyjęłam z zamrażarki). Na pewno jeszcze nie raz będzie gościć na mym stole. Przepisy od Pani Magdo są super napisane, a filmik wszystko szczegółowo pokazuje.
Z Pani przepisow już też piekłam chlebek pszenny na zakwasie, też mi się udał.
Dziękuję i pozdrawiam

Maria
Maria
2 lat temu

Tym razem upiekłam z wiśniami i wyszło super