zdjęcie ciasta

Ciasto z nutką pomarańczy

Przepis na pyszne ciasto pomarańczowe z dodatkiem gorzkiej czekolady. Prosty przepis, ale zaskakuje smakiem. Ciasto jest bardzo pyszne, aromatyczne, a przy tym bardzo łatwe do wykonania. Zapraszam na przepis!

Czas przygotowania 1 godz. 05 min

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 4 jajka
  • 150 g masła lub margaryny
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 2 pomarańcze (skórka i sok)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę czekoladową:

  • 1 czekolada mleczna (100 g)
  • 0,5 czekolady gorzkiej (50 g)
  • 3-4 łyżki mleka
  • 40 g orzechów włoskich (do posypania)

zdjęcie ciasta

 

Wykonanie:

Pomarańcze sparzamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Nam wyszło około 180 ml soku. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczach i mieszamy razem z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jeszcze do tego otartą skórkę z dwóch pomarańczy i wszystko dobrze mieszamy. Margarynę lub masło rozpuszczamy na gazie i studzimy.

Do miski dajemy jajka i chwilę ucieramy mikserem, aż podwoją objętość. Następnie dodajemy cukier trzcinowy i wszystko dobrze ucieramy, aż cukier się połączy z jajkami. Teraz będziemy na zmianę do masy dodawać: dwie łyżki mieszaniny mąki z czekoladą, trochę soku z pomarańczy oraz roztopioną margarynę lub masło. I chwilę ucieramy mikserem na wolnych obrotach. I znowu dodajemy mieszaninę mąk, sok z pomarańczy i roztopioną margarynę lub masło. Czynność powtarzamy do wykończenia składników.

Okrągłą  formę o średnicy 25 cm smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z foremki i zdejmujemy rant. Studzimy.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną i gorzką z mlekiem. Ciasto polewamy z góry i rozprowadzamy polewę po całej powierzchni, ładnie równając. Wierzch posypujemy drobno siekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze