Ciasto skomponowane ze składników, które każdy lubi musi być hitem!!! Herbatniki maślane utrzymują delikatny mus czekoladowy. Z nim komponuje się bita śmietana i na koniec orzechy włoskie. Jak tu nie rozsmakować się w takim cieście?
Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę czekoladową:
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 20 g masła
- 4 czekolady mleczne (400 g)
Składniki na bitą śmietanę:
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 160 g cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku do żelatyny
Składnik na spód ciasta:
- około 20 sztuk herbatników maślanych
Dodatkowo:
- 100 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Masa czekoladowa
Do garnka lub rondelka wlewamy wodę i stawiamy na to miskę szklaną tak, żeby nie dotykała wody. Włączamy gaz. Woda w garnku od spodu podgrzewa miskę, do której dajemy masło oraz śmietankę kremówkę i wszystko rozpuszczamy. Następnie dodajemy czekoladę mleczną i wszystko nadal podgrzewamy, aż czekolada dobrze połączy się ze śmietanką. Taką masę czekoladową z miseczką ściągamy z garnka i studzimy. Masa musi być zimna i lekko gęstniejąca.
Spód ciasta
Przygotowujemy foremkę o wymiarach 24×36 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki maślane tak, żeby przykryły dokładnie cały spód foremki. W razie potrzeby trzeba przyciąć parę herbatników.
Kiedy masa czekoladowa będzie zimna i będzie miała odpowiednią konsystencję wylewamy ją na herbatniki. W razie potrzeby rozprowadzamy ją po całej foremce. Foremkę wykładamy do lodówki, żeby stężała masa. Masa nie stężeje na kamień, tylko pozostanie lekko miękka.
Bita śmietana
Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 100 ml wrzątku. Zostawiamy na minutkę do napęcznienia, a następnie dokładnie mieszamy, aż żelatyna dobrze się rozpuści. Zostawiamy do wystudzenia. Jednak przemieszajmy od czasu do czasu, żeby nie zrobiły się grudki.
W misce ubijamy śmietanę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). Kiedy łopatki miksera zaczynają zostawiać ślady, dodajemy cukier puder, chwilę, ale dokładnie mieszamy. Śmietanki nie ubijamy na sztywno. Do stygnącej żelatyny dodajemy łyżkę bitej śmietany i dobrze mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy małym strumieniem do bitej śmietany i wszystko dokładnie mieszamy.
Ubitą śmietanę kremówkę wykładany na wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Rozkładamy małymi porcjami po całej powierzchni masy czekoladowej. Następnie szpatułką rozprowadzamy po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy.
Górę bitej śmietany posypujemy obficie drobno pokrojonymi orzechami włoski.
Ciasto wkładamy do lodówki, na minimum kilka godzin.
Smacznego!
Przepis video