Ciasto z musem czekoladowym i bitą śmietaną

Ciasto z musem czekoladowym i bitą śmietaną

Ciasto skomponowane ze składników, które każdy lubi musi być hitem!!! Herbatniki maślane utrzymują delikatny mus czekoladowy. Z nim komponuje się bita śmietana i na koniec orzechy włoskie. Jak tu nie rozsmakować się w takim cieście?

Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę czekoladową:
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 20 g masła
  • 4 czekolady mleczne (400 g)
Składniki na bitą śmietanę:
  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 160 g cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 100 ml wrzątku do żelatyny
Składnik na spód ciasta:
  • około 20 sztuk herbatników maślanych
Dodatkowo:
  • 100 g orzechów włoskich




Wykonanie:
Masa czekoladowa

Do garnka lub rondelka wlewamy wodę i stawiamy na to miskę szklaną tak, żeby nie dotykała wody. Włączamy gaz. Woda w garnku od spodu podgrzewa miskę, do której dajemy masło oraz śmietankę kremówkę i wszystko rozpuszczamy. Następnie dodajemy czekoladę mleczną i wszystko nadal podgrzewamy, aż czekolada dobrze połączy się ze śmietanką. Taką masę czekoladową z miseczką ściągamy z garnka i studzimy. Masa musi być zimna i lekko gęstniejąca.

Ciasto z musem czekoladowym i bitą śmietaną

Spód ciasta

Przygotowujemy foremkę o wymiarach 24×36 cm, którą wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki maślane tak, żeby przykryły dokładnie cały spód foremki. W razie potrzeby trzeba przyciąć parę herbatników.

Kiedy masa czekoladowa będzie zimna i będzie miała odpowiednią konsystencję wylewamy ją  na herbatniki. W razie potrzeby rozprowadzamy ją po całej foremce. Foremkę wykładamy do lodówki, żeby stężała masa. Masa nie stężeje na kamień, tylko pozostanie lekko miękka.




Bita śmietana

Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 100 ml wrzątku. Zostawiamy na minutkę do napęcznienia, a następnie dokładnie mieszamy, aż żelatyna dobrze się rozpuści. Zostawiamy do wystudzenia. Jednak przemieszajmy od czasu do czasu, żeby nie zrobiły się grudki.

W misce ubijamy śmietanę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). Kiedy łopatki miksera zaczynają zostawiać ślady, dodajemy cukier puder, chwilę, ale dokładnie mieszamy. Śmietanki nie ubijamy na sztywno. Do stygnącej żelatyny dodajemy łyżkę bitej śmietany i dobrze mieszamy. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy małym strumieniem do bitej śmietany i wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto z musem czekoladowym i bitą śmietaną

Ubitą śmietanę kremówkę wykładany na wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Rozkładamy małymi porcjami po całej powierzchni masy czekoladowej. Następnie szpatułką rozprowadzamy po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy.

Górę bitej śmietany posypujemy obficie drobno pokrojonymi orzechami włoski.

Ciasto wkładamy do lodówki, na minimum kilka godzin.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze