Tak wiele ciast z truskawkami upiekłam. A nadal szukam czegoś nowego, ciekawego. Takie jest ciasto z kremem i musem truskawkowym. Puszysty biszkopt utrzymuje te dwie przesycone truskawkami warstwy. Takie lekkie jak dzień wiosenny i takie smaczne jak obietnica lata. Życzę udanego dnia. Z kawałkiem tego ciasta.
Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki na biszkopt:
- 80 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 80 g cukru
- szczypta soli
Składniki na krem truskawkowy:
- 700 g truskawek
- 800 ml śmietanki kremówki 30%
- 130 g cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- 23 g żelatyny (około 3 łyżki)
Składniki na mus truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 1 łyżka żelatyny
- 60 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na poncz do biszkopta:
- 150 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier przestanie chrzęścić. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Przesiewamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do foremki prostokątnej, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a następnie na kolejne 15 min w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po tym czasie biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. Możemy też, zaraz po upieczeniu, wyjąć blaszkę z piekarnika, zrzucić ją z wysokości 50 cm i zostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu odcinamy ciasto od rantów foremki i wyjmujemy biszkopt. Ściągamy papier, a następnie ścinamy wierzchnią skórkę biszkoptu, ponieważ skórka będzie się odklejać od biszkoptu razem z masą. Blaszkę ponownie wykładamy czystym papierem do pieczenia i wkładamy biszkopt do środka. Biszkopt nasączamy ponczem po całej powierzchni, przygotowanym z wymieszania wody i cukru.
Blaszkę zostawiamy do późniejszego wykorzystania.
Krem truskawkowy
Do garnka dajemy truskawki i blenderem miksujemy na mus. Wsypujemy cukier puder i garnek stawiamy na gazie. Podgrzewamy, aż masa się zagotuje. Po doprowadzeniu do zagotowania, gotujemy mus przez kilka minut. Następnie garnek ściągamy z gazu i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. Zostawiamy do wystudzenia. Gdy mus truskawkowy stygnie, mieszajmy go co jakiś czas.
Do miski dajemy śmietankę kremówkę 30%, dobrze schłodzoną i ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i wszystko razem ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy stopniowo wystudzony mus truskawkowy i miksujemy do połączenia składników.
Składamy ciasto
Na biszkopt wykładamy cały krem truskawkowy, wierzch ładnie równamy.
Mus truskawkowy
Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 50 ml wrzątku. Truskawki mielimy blenderem na mus. Wlewamy wcześniej rozrobioną żelatynę, dokładnie mieszamy. Taki mus wylewamy na wierzch ciasta rozprowadzając po całej powierzchni.
Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godz. Ciasto również przechowujemy w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku.
Smacznego!
Przepis video
Dzień dobry. Chciałam Pani powiedzieć, że ciasto truskawkowe to kolejne ciasto, które piekłam z Pani przepisów. I znowu się nie zawiodłam. Wyszło mi dokładnie tak, jak na zdjęciach, a w smaku rewelacyjne – trochę słodkie, trochę kwaskowe, lekkie i orzeźwiające. Wszyscy byli zachwyceni. Z dużej blachy, którą zrobiłam wczoraj po południu, został mi tylko wąski pasek. Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe przepisy. Czekam na kolejne! Maria
Dzień dobry pani Mario. Bardzo się cieszę, że korzysta Pani z moich przepisów 😀 Super, że ciasto smakowało. U mnie też tym ciastem rodzinka się zajadała 😀 Pozdrawiam serdecznie.
Czy do ciasta można użyć truskawek mrożonych , to kolejne ciasto , które bym chciala upiec dla mojej rodziny
Tak można użyć truskawek mrożonych. Tylko trzeba uważać, ponieważ truskawki mrożone mają więcej wody. Proponuje dodać troszkę więcej żelatyny. Dziękuje i pozdrawiam.
Wczoraj te ciasto upiekłam wyszło mi znakomicie , dziękuję za wszystkie przepisy ale co najfajniejsze to m że córka do mnie mówi ,, mamo upieczesz mi pół blachy ciasta,, . Wnuk też się zwchwycał ciastem . Dziękuję za przepisy , ciasto robiłam z truskawek mrożonych
Cieszę się, że ciasto wyszło i smakowało 😀 Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.
Mam pytanie gdzie pani kupiła blaszkę 24×38 ja chodzę od pół roku szukam blaszki o takich wymiarach i nie umiem dostać
Blaszkę kupiłam kiedyś w Pepco. Teraz kupiłam również w Pepco tą są rozmiary 24×36 cm, ale 2 cm to żadna różnica. Pozdrawiam serdecznie.
Razde sobie z innymi blaszkami , ale bylam ciekawa bo nigdzie takiej nie sotkalam dziękuję za odpowiedz , dzisiaj zrobilam rożowe ciasto na zimo to najnowsze dziękuję za przepisy
Pani Magdo mam sporo mrożonych jagód. Jak Pani myśli – mogę je użyć zamiast truskawek?
Ja myślę, że jak najbardziej można użyć mrożonych jagód.🙂 Pozdrawiam serdecznie. 🙂
Dziękuję, jagody mroziłam suche, więc będę się dokładnie trzymać przepisu kiedy je rozmrożę. Spróbuję tylko musu jagodowego przed wylaniem, czy smakowo czegoś mu nie zabraknie. Pozdrawiam.