Ciasto z kremem i musem truskawkowym

Ciasto z kremem i musem truskawkowym

Tak wiele ciast z truskawkami upiekłam. A nadal szukam czegoś nowego, ciekawego. Takie jest ciasto z kremem i musem truskawkowym. Puszysty biszkopt utrzymuje te dwie przesycone truskawkami warstwy. Takie lekkie jak dzień wiosenny i takie smaczne jak obietnica lata. Życzę udanego dnia. Z kawałkiem tego ciasta.

Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki na biszkopt:
  • 80 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
Składniki na krem truskawkowy:
  • 700 g truskawek
  • 800 ml śmietanki kremówki 30%
  • 130 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 23 g żelatyny (około 3 łyżki)
Składniki na mus truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 1 łyżka żelatyny
  • 60 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na poncz do biszkopta:
  • 150 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru




Wykonanie:
Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier przestanie chrzęścić. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Przesiewamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do foremki prostokątnej, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a następnie na kolejne 15 min w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po tym czasie biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. Możemy też, zaraz po upieczeniu, wyjąć blaszkę z piekarnika, zrzucić ją z wysokości 50 cm i zostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu odcinamy ciasto od rantów foremki i wyjmujemy biszkopt. Ściągamy papier, a następnie ścinamy wierzchnią skórkę biszkoptu, ponieważ skórka będzie się odklejać od biszkoptu razem z masą.  Blaszkę ponownie wykładamy czystym papierem do pieczenia i wkładamy biszkopt do środka. Biszkopt nasączamy ponczem po całej powierzchni, przygotowanym z wymieszania wody i cukru.

Blaszkę zostawiamy do późniejszego wykorzystania.

Ciasto z kremem i musem truskawkowym

Krem truskawkowy

Do garnka dajemy truskawki i blenderem miksujemy na mus. Wsypujemy cukier puder i garnek stawiamy na gazie. Podgrzewamy, aż masa się zagotuje. Po doprowadzeniu do zagotowania, gotujemy mus przez kilka minut. Następnie garnek ściągamy z gazu i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki. Zostawiamy do wystudzenia. Gdy mus truskawkowy stygnie, mieszajmy go co jakiś czas.

Do miski dajemy śmietankę kremówkę 30%, dobrze schłodzoną i ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i wszystko razem ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy stopniowo wystudzony mus truskawkowy i miksujemy do połączenia składników.

Składamy ciasto

Na biszkopt wykładamy cały krem truskawkowy, wierzch ładnie równamy.

Mus truskawkowy

Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy 50 ml wrzątku. Truskawki mielimy blenderem na mus. Wlewamy wcześniej rozrobioną żelatynę, dokładnie mieszamy. Taki mus wylewamy na wierzch ciasta rozprowadzając po całej powierzchni.

Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godz. Ciasto również przechowujemy w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Maria
Maria
3 miesięcy temu

Dzień dobry. Chciałam Pani powiedzieć, że ciasto truskawkowe to kolejne ciasto, które piekłam z Pani przepisów. I znowu się nie zawiodłam. Wyszło mi dokładnie tak, jak na zdjęciach, a w smaku rewelacyjne – trochę słodkie, trochę kwaskowe, lekkie i orzeźwiające. Wszyscy byli zachwyceni. Z dużej blachy, którą zrobiłam wczoraj po południu, został mi tylko wąski pasek. Pozdrawiam i dziękuję za wspaniałe przepisy. Czekam na kolejne! Maria