zdjęcie ciasta i wafelków grześiek

Ciasto z Grześkami na zimno

Oto przepis jak łatwo zamienić smaczną przekąskę w równie smaczne ciasto. Bita śmietana „podkręcona” wafelkami „Grześkami”, na warstwie herbatników przełożonych dżemem. Grzech nie spróbować…

Czas przygotowania 30 min

Składniki:

  • 600 ml mleka 3,2%
  • 3 opakowania bitej śmietany „Śnieżki”
  • 8 wafli czekoladowych „Grześki”
  • 4 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny

Dodatkowo:

  • 300 g dżemu malinowego
  • 1,5 opakowania herbatników maślano – kakaowych (opakowanie po 250 g)

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą warstwę herbatników kakaowych, które smarujemy warstwą dżemu malinowego. Dżem przykrywamy drugą warstwą herbatników kakaowych. Blaszkę ostawiamy na chwilę.



Do miski wlewamy zimne mleko z lodówki i ubijamy mikserem, wsypując trzy opakowania śnieżki. Ubijamy, aż masa zrobi się gęsta (zamiast śnieżki możemy użyć  600 ml śmietanki kremówki 30%, wtedy ze składników przepisu pomijamy mleko i dodajemy cukier puder). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pokrojone w kawałeczki 6 wafelków typu Grzesiek. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę rozrobioną w 80 ml wrzątku. Mieszamy mikserem, aż żelatyna dokładnie się rozprowadzi po całej masie.

Tak przygotowaną masę wykładamy na herbatniki. Rozprowadzamy po całej powierzchni i równamy górę. Górę posypujemy dwoma pokrojonymi na małe kawałeczki wafelkami typu Grzesiek. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na 12 godz.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
ewkam
ewkam
1 rok temu

Witam. Brzmi i wygląda smacznie, ale jakim innym dżemem najlepiej zastąpić dżem malinowy? Pozdrawiam.

Martyna
Martyna
11 miesięcy temu
Odpowiedź do  ewkam

Ja dodaje pozeczkowy i sprawdza się super,ponieważ dodaje kwaśnego posmaku i fajnie łączy się ze słodkim dzięki temu ciasto nie jest aż tak słodkie

Ania
Ania
1 rok temu

ciasto pyszne. Ja dodałam jeszcze orzechy laskowe lekko potłuczone.

Kamila
Kamila
1 rok temu

Witam czy mogę być grzeski orzechowe? Wydaje mi się że będzie gorzkie z tymi normalnymi

Monika
Monika
1 rok temu

Czy zamiast śmietany kremówki mogę zamienić na budyń?

Natalia
Natalia
3 miesięcy temu

Witam. Te Grześki to te zwykle czy Mega Grześki? Chodzi mi o wielkość. Z góry dziękuję i życzę miłego wieczoru