zdjęcie ciasta i wafelków grześiek

Ciasto z Grześkami na zimno

Oto przepis jak łatwo zamienić smaczną przekąskę w równie smaczne ciasto. Bita śmietana „podkręcona” wafelkami „Grześkami”, na warstwie herbatników przełożonych dżemem. Grzech nie spróbować…

Czas przygotowania 30 min

Składniki:

  • 600 ml mleka 3,2%
  • 3 opakowania bitej śmietany „Śnieżki”
  • 8 wafli czekoladowych „Grześki”
  • 4 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny

Dodatkowo:

  • 300 g dżemu malinowego
  • 1,5 opakowania herbatników maślano – kakaowych (opakowanie po 250 g)

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą warstwę herbatników kakaowych, które smarujemy warstwą dżemu malinowego. Dżem przykrywamy drugą warstwą herbatników kakaowych. Blaszkę ostawiamy na chwilę.



Do miski wlewamy zimne mleko z lodówki i ubijamy mikserem, wsypując trzy opakowania śnieżki. Ubijamy, aż masa zrobi się gęsta (zamiast śnieżki możemy użyć  600 ml śmietanki kremówki 30%, wtedy ze składników przepisu pomijamy mleko i dodajemy cukier puder). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy pokrojone w kawałeczki 6 wafelków typu Grzesiek. Następnie dodajemy wystudzoną żelatynę rozrobioną w 80 ml wrzątku. Mieszamy mikserem, aż żelatyna dokładnie się rozprowadzi po całej masie.

Tak przygotowaną masę wykładamy na herbatniki. Rozprowadzamy po całej powierzchni i równamy górę. Górę posypujemy dwoma pokrojonymi na małe kawałeczki wafelkami typu Grzesiek. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na 12 godz.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
ewkam
ewkam
4 lat temu

Witam. Brzmi i wygląda smacznie, ale jakim innym dżemem najlepiej zastąpić dżem malinowy? Pozdrawiam.

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
4 lat temu
Odpowiedź do  ewkam

Dzień dobry. Ja jestem takiego zdania, że ciasto robimy dla siebie i to dla nas ma smakować. Dlatego, jak Pani nie smakuje dżem malinowy, czy z innych względów nie możne Pani go użyć to proszę użyć taki dżem jaki Pani najbardziej lubi. ? Pozdrawiam serdecznie.

Martyna
Martyna
3 lat temu
Odpowiedź do  ewkam

Ja dodaje pozeczkowy i sprawdza się super,ponieważ dodaje kwaśnego posmaku i fajnie łączy się ze słodkim dzięki temu ciasto nie jest aż tak słodkie

Ania
Ania
4 lat temu

ciasto pyszne. Ja dodałam jeszcze orzechy laskowe lekko potłuczone.

Kamila
Kamila
4 lat temu

Witam czy mogę być grzeski orzechowe? Wydaje mi się że będzie gorzkie z tymi normalnymi

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
4 lat temu
Odpowiedź do  Kamila

Dzień dobry ? Pewno że mogą być Grześki orzechowe. Ja cały czas powtarzam ciasto robimy dla siebie i to nam ma smakować ? Pozdrawiam serdecznie.

Monika
Monika
3 lat temu

Czy zamiast śmietany kremówki mogę zamienić na budyń?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
3 lat temu
Odpowiedź do  Monika

Ja nigdy nie robiłam z budyniem, ale do odważnych świat należy ? Pozdrawiam serdecznie.

Natalia
Natalia
2 lat temu

Witam. Te Grześki to te zwykle czy Mega Grześki? Chodzi mi o wielkość. Z góry dziękuję i życzę miłego wieczoru

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
2 lat temu
Odpowiedź do  Natalia

W przepisie użyto zwykłe Grześki 😀 Pozdrawiam serdecznie.

Monika
Monika
1 rok temu

Witam. Mam pytanie? Czy zamiast wafelków grześków można dodać batoniki Dare? Czy zepsuje to jakoś konsystencje ciasta?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  Monika

Ja myślę, że spokojnie można dać batoniki Dare, a konsystencje ciasta na pewno nie popsują. Pozdrawiam.

Monika
Monika
1 rok temu

Czy jeśli użyje śmietany 30% plus dodam grzeski to cukier puder dodatkowo to nie będzie za słodkie?

Kuchnia Magdy
Kuchnia Magdy
1 rok temu
Odpowiedź do  Monika

To kwestia gustu. Dla jednego nie będzie za słodki, a dla drugiego może być słodkie 😀 Pozdrawiam.

Paulina
Paulina
1 rok temu

A moje ciasto wyszło bardzo niskie, plus prosto z miksera już zrobiły się grudki śmietany z żelatyna (szybko zastuglo) przez co ciężko było rozprowadzić, mam nadzieję że w smaku wyszło dobre bo się na nie nastawiłam