Przyjemne ciasto z kawałkami owoców zanurzonymi w cieście. A wszystko otulone kołderką bitej śmietany. Miły kawałek do kawy, czyli fajny sposób na spędzenia popołudnia.
Czas przygotowania 45 min
Składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 200 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki śmietany 18%
Dodatkowo:
- 1 kg brzoskwiń (mogą być z puszki)
- 330 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Margarynę roztapiamy i zostawiamy do ostygnięcia. Jajka roztrzepujemy mikserem, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i ucieramy do momentu, kiedy jajka zmienią kolor. Dodajemy roztopioną margarynę i miksujemy. Następnie po kolei dosypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Następnie dodajemy śmietanę i miksujemy do wymieszania wszystkich składników. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie (jeżeli są świeże musimy ściągnąć z nich skórkę) mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy do foremki o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (używamy tylko grzałki góra i dół). Pieczemy przez około 30 min. Jeśli patyczek będzie suchy tzn., że ciasto jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika.
Po wystudzeniu ciasta ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Wykładamy na wierzch ciasta i wkładamy do lodówki.
Smacznego!
Przepis video