Ciasto, które łączy w sobie smaki znane i lubiane. Jabłka z orzechami, rodzynkami tworzą aromatyczny smakołyk, który smakuje i młodym i starszym. Tak szybko znika z talerzy jak szybko się je robi.
Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 6 jajek
- 80 g masła
- 200 g cukru trzcinowego lub zwykłego
- 900 g słodkich jabłek
- 200 g orzechów włoskich
- 150 g rodzynek
- 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 300 g masy kajmakowej krówkowej
- 100 g orzechów włoskich do posypania
Wykonanie:
Rodzynki dojemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 15 min do napęcznienia. Po tym czasie rodzynki odsączamy na durszlaku lub sitku.
Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiewamy przez sito do jednej miski.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dodajemy cynamon, rodzynki, grubo pokrojone orzechy włoskie, posiekaną czekoladę mleczną (jak ktoś nie lubi słodkiego ciasto można dodać czekoladę gorzką) i wszystko dobrze mieszamy. Miseczkę odstawiamy na później.
Ciasto – do miski dajemy jajka, cukier trzcinowy lub zwykły i miksujemy mikserem do podwojenia objętości. Następnie dodajemy na zmianę trochę mąki oraz roztopione i wystudzone masło. Mieszamy wszystko mikserem do wykończenia składników. Na koniec dodajemy starte jabłka z orzechami, które wcześniej przyszykowaliśmy i mieszamy wszystko łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki 24×38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 40 – 50 min w zależności od piekarnika.
Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do lekkiego wystudzenia. Następnie wyciągamy z foremki, ściągamy ostrożnie papier do pieczenia i zostawiamy to całkowitego wystudzenia.
Na koniec, gdy ciasto jest już zimne, wierzch smarujemy masą kajmakową i posypujemy drobno siekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Przepis video