Ciepłe popołudnie, gorące, aromatyczne cappuccino w kubeczku a na talerzyku …No właśnie znajda dziś Państwo przepis na przebojowe ciasto gdzie warstwa jedwabistego kremu budyniowego i masy waniliowego cappuccino przeplata się herbatnikami maślanymi. To ciasto zamienia ciepłe popołudnie w leniwy i pełny aromatu czas.
Składniki na masę budyniową:
- 700 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru (2 x 40 g)
- 20 g mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka jaj
- 100 g cukru
- 200 g masła lub margaryny
Składniki na masę cappuccino:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 120 g cukru pudru
- 50 g cappuccino o smaku waniliowym
- 100 ml wrzątku do cappuccino
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
- Około 36 sztuk herbatników maślanych
- kakao do posypania
Wykonanie:
Masa budyniowa
Do garnka, najlepiej z szerokim dnem, wlewamy 600 ml mleka, stawiamy na gaz i gotujemy. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 100 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy (musimy cały czas mieszać, bo inaczej budyń się przypali), aż zgęstnieje
i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia. Wierzch przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą. Wtedy stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ucierając mikserem. Po dodaniu całego budyniu miksujemy do momentu, aż krem zrobi się jednolity i gładki, bez żadnych grudek.
Foremka oraz spód ciasta
Blaszkę o wymiarach około 24×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód blaszki wykładamy herbatniki. W razie potrzeby herbatniki docinamy tak, żeby dokładnie pokryły cały spód blaszki.
Na herbatniki wykładamy krem budyniowy i rozprowadzamy po całej powierzchni. Wierzch ładnie równamy. Na krem budyniowy wykładamy herbatniki. Również w razie potrzeby docinamy je, żeby dokładnie przykryły krem budyniowy.
Blaszkę wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy cappuccino.
Masa cappuccino
Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i czekamy moment, żeby żelatyna napęczniała. Następnie wszystko dokładnie mieszamy, żeby żelatyna rozpuściła się dokładnie w wodzie. Zostawiamy ją do wystudzenia. Gdy żelatyna stygnie, trzeba ją co jakiś czas przemieszać, żeby się nie zabrylowała.
Do mieszczki wsypujemy cappuccino, zalewamy wrzątkiem, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Twaróg sernikowy z wiaderka przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy cappuccino, które wystygło, najlepiej porcjami i mieszamy. Po dodaniu np. połowy cappuccino możemy spróbować masę i sprawdzić, czy smak nam odpowiada, czy dodać więcej cappuccino. Dokładnie wszystko miksujemy.
Kiedy żelatyna wystygnie dodajemy do niej łyżeczkę masy i dobrze mieszamy. Taki zabieg ma na celu zahartowanie żelatyny i w ten sposób nie zrobią tam się grudki w masie po dodaniu żelatyny. Żelatynę wlewamy małym strumieniem i dokładnie miksujemy.
Wyciągamy blaszkę z lodówki i wykładamy masę cappuccino do foremki wierzch ładnie równając. Górę oprószamy przez sitko kakałem.
Blaszkę wkładamy do lodówki. Najlepiej na 12 godz., ponieważ po tym czasie herbatniki w cieście zmiękną i będą stanowić całość z ciastem.
Smacznego!
Przepis video