zdjęcie ciasta o nazwie Truskawkowa bajka

Ciasto Truskawkowa bajka

Truskawki. Niesamowite owoce, które krótko goszczą na naszych stołach. Zaczynamy więc sezon na przepisy z tymi owocami. Na początek ciasto bez pieczenia, które łączy w sobie smak truskawki z kokosem. Ciasto delikatne i pyszne. W sam raz na otwarcie sezonu!

Czas przygotowania 40 min
Składniki na masę jogurtową:
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 130 g cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny (około 25 g)
  • 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na masę truskawkową:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 600 g truskawek
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżki żelatyny (około 25 g)
  • 80 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 paczka herbatników maślanych
  • Około 6 truskawek na wierzch ciasta
Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładany papierem do pieczenia, a na spód wykładamy po całej powierzchni herbatniki maślane. Blaszkę odstawiamy na później.

Masa jogurtowa

Do miseczki dajemy 4 łyżki żelatyny i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.

Wiórki kokosowe mielimy albo w blenderze albo innym urządzeniem.

Do miski dajemy śmietankę kremówkę i ubijamy. Jak zacznie robić się gęsta dodajemy cukier puder i wszystko dokładnie miksujemy.  Następnie dodajemy jogurt i wiórki kokosowe, i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy małym strumieniem wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko tyle,  żeby dokładnie rozprowadzić żelatynę po masie.

Tak przygotowaną masę wylewamy do wcześniej przygotowanej blaszki z herbatnikami. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, a wierzch równamy. Blaszkę wstawiamy do lodówki.

zdjęcie ciasta o nazwie Truskawkowa bajka

Masa truskawkowa

Z truskawek pozbywamy się szypułek, myjemy i osuszamy. Blenderem miksujemy na płynną masę.

Do miseczki dajemy 2 łyżki żelatyny i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.

W misce ubijamy śmietankę kremówkę. Gdy zacznie wyraźnie gęstnieć dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy zblendowane truskawki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy.

Tak przygotowaną masę wlewamy do blaszki na wierzch masy jogurtowej i rozprowadzamy po całej powierzchni. Wierzch posypujemy truskawkami pokrojonymi w kosteczkę.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka gdzie, żeby masy stężały. A po 12 godz. w lodówce zmiękną również herbatniki.

Smacznego.



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Zuzanna
10 dni temu

Mniam, jakie delikatne, kokos i truskawki! 🙂