Truskawki. Niesamowite owoce, które krótko goszczą na naszych stołach. Zaczynamy więc sezon na przepisy z tymi owocami. Na początek ciasto bez pieczenia, które łączy w sobie smak truskawki z kokosem. Ciasto delikatne i pyszne. W sam raz na otwarcie sezonu!
Czas przygotowania 40 min
Składniki na masę jogurtową:
- 600 g jogurtu naturalnego
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g wiórków kokosowych
- 130 g cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny (około 25 g)
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na masę truskawkową:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 600 g truskawek
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny (około 25 g)
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
- 1 paczka herbatników maślanych
- Około 6 truskawek na wierzch ciasta
Wykonanie:
Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładany papierem do pieczenia, a na spód wykładamy po całej powierzchni herbatniki maślane. Blaszkę odstawiamy na później.
Masa jogurtowa
Do miseczki dajemy 4 łyżki żelatyny i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.
Wiórki kokosowe mielimy albo w blenderze albo innym urządzeniem.
Do miski dajemy śmietankę kremówkę i ubijamy. Jak zacznie robić się gęsta dodajemy cukier puder i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy jogurt i wiórki kokosowe, i wszystko dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy małym strumieniem wystudzoną żelatynę i miksujemy tylko tyle, żeby dokładnie rozprowadzić żelatynę po masie.
Tak przygotowaną masę wylewamy do wcześniej przygotowanej blaszki z herbatnikami. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, a wierzch równamy. Blaszkę wstawiamy do lodówki.
Masa truskawkowa
Z truskawek pozbywamy się szypułek, myjemy i osuszamy. Blenderem miksujemy na płynną masę.
Do miseczki dajemy 2 łyżki żelatyny i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie mieszamy dokładnie do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia.
W misce ubijamy śmietankę kremówkę. Gdy zacznie wyraźnie gęstnieć dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy zblendowane truskawki i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie wszystko mieszamy.
Tak przygotowaną masę wlewamy do blaszki na wierzch masy jogurtowej i rozprowadzamy po całej powierzchni. Wierzch posypujemy truskawkami pokrojonymi w kosteczkę.
Ciasto wkładamy do lodówki na kilka gdzie, żeby masy stężały. A po 12 godz. w lodówce zmiękną również herbatniki.
Smacznego.
Przepis video
Mniam, jakie delikatne, kokos i truskawki! 🙂