Ciasto trociniak na talerzyku na zielonym tle

Ciasto trociniak

Nazwa nie zachęca do pieczenia, ale proszę spróbować. Ciasto w smaku rekompensuje wysiłek włożony w jego przygotowanie. Delikatny biszkopt przykryty jedwabistym kremem budyniowym. A wierzch ukoronowany nieoczekiwanym, czyli galaretką ze startymi jabłkami i podprażonym na masełku kokosem! Ciasto okazało się u mnie hitem tego tygodnia!

Czas przygotowania 1 godz. 40 min
Składniki na biszkopt:
  • 80 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
Składniki na masę z galaretki:
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 600 ml wrzątku
  • 4-5 jabłek
Składniki na krem budyniowy:
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
  • 20 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka jaj
  • 100 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny
Składniki na posypkę z kokosa:
  • 60 g kokosa
  • 1 łyżka masła
Składniki na poncz do biszkopta:
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka likieru amaretto (opcjonalnie)




Wykonanie:
Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż cukier przestanie chrzęścić. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Przesiewamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do foremki prostokątnej, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 – 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku, a następnie na kolejne 15 min w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po tym czasie biszkopt wyciągamy z piekarnika i studzimy. Możemy też, zaraz po upieczeniu, wyjąć blaszkę z piekarnika, zrzucić ją z wysokości 50 cm i zostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu odcinamy ciasto od rantów foremki i wyjmujemy biszkopt. Ściągamy papier, a następnie ścinamy wierzchnią skórkę biszkoptu, ponieważ skórka będzie się odklejać od biszkoptu razem z masą.

Warstwa z galaretki

 Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzątku i zostawiamy do wystudzenia i lekkiego tężenia.

Krem budyniowy

 Do garnka, najlepiej z szerokim dnem, wlewamy 600 ml mleka i zagotowujemy. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i nadal ucieramy kilka minut, aż żółtka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 100 ml mleka, oraz mąkę pszenną i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszając. Budyń gotujemy (musimy go cały czas mieszać, bo inaczej się przypali), aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia. Można zostawić go w garnku lub przełożyć do innego naczynia. Wierzch przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Ciasto trociniak na talerzyku na zielonym tle

Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło i ucieramy na puszystą masą. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy mikserem. Po dodaniu całego budyniu miksujemy do momentu, aż krem zrobi się jednolity i gładki, bez żadnych grudek.

Składamy ciasto

 Blaszkę, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy tam biszkopt i nasączamy go po całej powierzchni ponczem, który przygotowaliśmy z wymieszania wody i cukru (oraz likieru opcjonalnie). Na biszkopt wykładamy krem budyniowy. Wykładamy małymi porcjami (,żeby nie zgnieść biszkoptu) po całej powierzchni i górę ładnie równamy. Do galaretki, którą wcześniej przygotowaliśmy i która lekko tężeje dodajemy jabłka, starte na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy i taką galaretkę wylewamy na masę budyniową. W razie potrzeby, przy pomocy szpatułki, rozkładamy galaretkę po całej powierzchni. Blaszkę na chwilę wstawiamy do lodówki, a my przygotujemy posypkę.

Posypka z wiórków kokosowych.

Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy wiórki kokosowe. Prażymy na złoty kolor, cały czas mieszając. Takimi gorącymi wiórkami kokosowymi posypujemy wierzch ciasta.

Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godz.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze