zdjęcie ciasta

Ciasto Snikers

Ciasto bez pieczenia, pełne różnych smaków. Pyszna masa budyniowa przekładana krakersami, a smaku dopełnia czekoladowa polewa z prażonymi orzeszkami ziemnymi. Wspaniałe ciasto na różne imprezy.

Czas przygotowania 50 min

Składniki na masę budyniową:

  • 1,3 l mleka
  • 3 budynie waniliowe (3 x po 40 g bez cukru)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 200 g masła lub margaryny

Składniki na polewę:

  • 2 tabliczki czekolady  mlecznej
  • 6 łyżek mleka
  • 200 g orzeszków ziemnych nie solonych

Dodatkowo:

  • 2 paczki krakersów ( 2 x po 175 g)
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku czekoladowym (460 g)

Wykonanie:

Masa budyniowa: z 1,3 litra mleka odlewamy 250 ml do miseczki, w której mieszamy, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i budynie waniliowe. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Gdy mleko się zagotuje, wlewamy mieszaninę (mleka, mąk i budyniu) i mieszamy, aż do zagotowania. Cały czas mieszamy, bo inaczej się przypali. Po zagotowaniu przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia.  Masło lub margarynę dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy  wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie.

Polewa czekoladowa: Orzeszki ziemne prażymy na patelni. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się rozpuści i konsystencja będzie lejąca dodajemy orzechy ziemne i wszystko dobrze mieszamy. Uwaga! Polewę przygotowujemy dopiero na sam koniec, gdy całe ciasto mamy już złożone!

Do blaszki o wymiarach 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy na spód pierwszą warstwę krakersów. Krakersy smarujemy masą krówkową.  Jeżeli masa krówkowa jest gęsta i ciężko ją rozprowadzić, możemy otwartą puszkę włożyć do gorącej wody. Następna warstwa to znowu krakersy. Na krakersy nakładamy wcześniej przygotowany krem z budyniu, który przykrywamy krakersami. Na sam wierzch nakładamy polewę czekoladową z orzechami, rozprowadzając po całej powierzchni.

Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godz. Smacznego!

 

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze