Ciasto to dzięki bitej śmietanie jest lekkie jak śnieży puch. Lekka piana serowa z dodatkiem galaretki unosi się lekko na herbatnikach maślanych. Ciasto bez pieczenia pozwoli szybko przygotować coś bardzo pysznego. Co tu więcej mówić …
Czas przygotowania 45 min
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego
- 80 g cukru pudru
- 2 galaretki (smak taki jak lubimy)
- 500 ml gorącej wody (do rozpuszczenia galaretek)
- 3 opakowania Śnieżki (3 x 60 g)
- 400 ml mleka (do rozpuszczenia Śnieżki)
Dodatkowo:
- 1 paczka herbatników (paczka 250 g)
- czekolada mleczna
Wykonanie:
Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretek, ponieważ muszą one przestygnąć. Do gorącej wody (500 ml) wsypujemy galaretki owocowe, o smaku takim jak lubimy i wszystko dokładnie mieszamy. My daliśmy galaretki o smaku pomarańczowym. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Twaróg mielimy w maszynce do mięsa lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków dwa razy. Następnie dodajemy 80 g cukru pudru i miksujemy na gładką masę. Twaróg na chwilkę odstawiamy na bok. Do miski wlewamy 400 ml ziemnego mleka, miksując dodajemy stopniowo Śnieżki, aż masa zrobi się sztywna. Ubite Śnieżki z mlekiem dodajemy porcjami do wcześniej przygotowanego twarogu, miksując tak aby wszystko dobrze się połączyło. Zmniejszamy obroty miksera na min i do masy dodajemy ZIMNĄ galaretkę (oczywiście galaretka musi być w stanie płynnym). Galaretkę dodajemy bardzo powoli cienkim strumieniem! Co chwilę możemy przestać ją wlewać, żeby dokładnie wmieszać masę i dalej kontynuować wlewanie i miksowanie.
Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na spód kładziemy herbatniki maślane. Na tak przygotowaną foremkę wylewamy masę śmietanowo-serową i rozprowadzamy po całej powierzchni. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie na wierzch ciasta ścieramy (na tarce) czekoladę. Blaszkę wkładamy znów do lodówki na kilka godz. i pozostaje mi tylko życzyć smacznego!
Przepis video