zdjęcie ciast o nazwie sernikomakowiec

Ciasto seromakowiec

Ciasto to efekt romansu sernika z makowcem. Na kruchym kakaowym cieście kruchym delikatna masa serowa, a na niej aromatyczna masa makowa. Upieczone wszystko razem i wychodzi rewelacyjne ciasto idealne dla fanów serników, makowców i nie tylko.

Czas przygotowania 2 godz. 10 min
Składniki na ciasto kruche:
  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny lub masła
  • 70 g cukru
  • 2 żółtka jaj
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę makową:
  • 500 g maku (ja użyłam mielonego)
  • 1 l mleka
  • 130 g masła
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • kilka kropel olejku migdałowego
Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 5 jajek
  • 350 g cukru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej (200 g)
  • 4-5 łyżek mleka lub śmietanki kremówki
  • Orzechy włoskie do posypania




Wykonanie:
Ciasto kruche

Do miski dajemy posiekaną margarynę oraz wszystkie składniki na ciasto kruche i łączymy je ze sobą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 30 min. Ciasto możemy również przyszykować dzień wcześniej, wtedy przechowujemy je w lodówce.

Po 30 min ciasto wyjmujemy z lodówki. Do blaszki, o wymiarach 24×38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, ścieramy na tarce na grubych oczkach jedną z połówek ciasta. Rozprowadzamy je po całej powierzchni blaszki i ugniatamy dłońmi tak, żeby powstał placek. Następnie, np. szklanką oprószoną mąką, wałkujemy ciasto i w ten sposób wyjdzie nam równa powierzchnia. Ciasto po całej powierzchni smarujemy olejem.

Masa makowa

Gotujemy mleko i zalewamy nim mak. Stawiamy garnek na gazie i gotujemy mak w mleku około 3 min. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy mak na trzy godziny, żeby napęczniał. Po tym czasie odcedzamy go albo na sicie, albo prze bawełnianą ściereczkę. My używaliśmy maku mielonego. Jeżeli ktoś z Państwa będzie pracował na maku niemielonym musi go najpierw ugotować w mleku, zostawić do napęcznienia i odcedzić (czyli jak u nas), ale dodatkowo trzeba taki mak trzykrotnie zmielić, przed kontynuacją robienia ciasta.

W misce ucieramy całe jajka, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i ucieramy do momentu, kiedy zmienią kolor na jaśniejszy. Teraz porcjami dodajemy wystudzony i odciśnięty mak. Kolejno dodajemy mąkę, rozpuszczone, zimne masło (lub margarynę), rodzynki (rodzynki wcześniej zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 min do napęcznienia, następnie odcedzamy), posiekane orzechy włoskie, a na koniec kilka kropel aromatu migdałowego. Po  każdym składniku dobrze mieszamy. Masę makową odstawiamy na chwilkę. Uwaga jest dość rzadka.

Masa serowa

Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, nadal ucierając dodajemy cukier. Po chwili dodajemy żółtka i ucieramy, dodajemy budyń waniliowy i nadal ucieramy. Kolej na mąkę i ser z wiaderka. Mieszamy mikserem ucierając na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do masy serowej, mieszając już szpatułką lub łyżką.

Składamy ciasto

Masę serową wykładamy do wcześniej przygotowanej blaszki z ciastem kruchym. Rozprowadzamy po całej powierzchni, ładnie równając. Na masę serową wykładamy małymi porcjami masę makową,  tak żeby masa makowa nie wypchnęła masy serowej. Możemy to zrobić za pomocą np. chochelki. Wierzch ładnie równamy.

Pieczenia ciasta

Blaszkę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy przez około 60 – 70 min. Pamiętajmy, że piekarnik jest każdy inny i czas pieczenia może różnić się od naszego. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w wyłączonym, uchylonym piekarniku. Po tym czasie blaszkę wyciągamy i studzimy.

Polewa czekoladowa

Czekoladę  i mleko lub śmietankę kremówkę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W zależności od jakości czekolady ilość mleka może się różnić. Polewa czekoladowa ma być płynna i łatwo dawać się rozprowadzić po cieście. Gorącą polewą polewamy ciasto i posypujemy orzechami włoskimi, drobno pokrojonymi.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Nikitina
Nikitina
1 rok temu

Czy można użyć gotowej masy makowej, zamiast przygotowywać ją z przepisu ?