Niesamowite ciasto z niesamowitymi warstwami. Ciasto kruche z kajmakiem, dwie warstwy kremu kawowego, a pomiędzy nimi pyszna beza orzechowa. Super smakuje i pięknie wygląda. Idealne na urodziny i imieniny, ale również na święta. Można powiedzieć, że moje ulubione ciasto i na pewno będzie gościło na moim stole nie jeden raz.
Czas przygotowania 1 godz. 40 min
Składniki na ciasto kruche:
- 220 g mąki pszennej
- 3 żółtka jaj
- 125 g masła lub margaryny
- 70 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na bezę orzechową:
- 7 białek jak (klasa L)
- 150 g cukru
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 g wafelków czekoladowych
Składniki na krem kawowy:
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 70 g cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki wrzątku (do kawy)
Dodatkowo:
- 400 g masy krówkowej kajmak
- kakao do posypania ciasta
Wykonanie:
Ciasto kruche
W misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na ciasto. Mieszamy, aż wstępnie się połączą. Możemy to zrobić siekając je nożem lub mikserem. Następnie, już dłońmi, zagniatamy ciasto i formujemy wałek. Zawijamy go w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, na około 30 min. Ciasto możemy zrobić dzień wcześniej, wtedy przechowujemy je w lodówce. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki 24 x 38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i dłońmi rozkładamy po całej foremce. Małym wałkiem lub szklanką, oprószoną mąką, wałkujemy ciasto i w ten sposób wyjdzie nam ładny równy blat. Całe ciasto nakłuwamy widelcem, co zapobiegnie powstaniu pęcherzy w cieście. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (grzałki góra, dół), pieczemy przez około 20 min. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika, a po kilku minutach z foremki i studzimy.
Beza orzechowa
Całość orzechów dzielimy na pół. 100 g orzechów włoskich siekamy, a 100 g mielimy. Możemy to zrobić blenderem z funkcją siekania. 100 g wafelków czekoladowych siekamy na drobne kawałki.
Do miski dajemy białka jaj, szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier (łyżka po łyżce!) i wszystko dobrze ubijamy. Po dodaniu całego cukru jeszcze wszystko miksujemy, aż nie będzie słychać chrzęstu cukru, a piana zrobi się szklista. Odkładamy mikser i dodajemy stopniowo orzechy włoskie zmielone, mieszając już wszystko łyżką. Dodajemy kolejno orzechy włoskie siekane (stopniowo), mieszamy delikatnie, wafelki czekoladowe (stopniowo), mieszamy, wiórki kokosowe (stopniowo) i mieszamy dokładnie. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem o pieczenia, wierzch ładnie równamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (grzałki góra, dół), pieczemy przez około 35 min. Po upieczeniu bezę wyciągamy z piekarnika, a po kilku minutach z foremki i studzimy na kratce.
Krem kawowy
Kawę rozpuszczalną zalewamy 2 łyżkami wrzątku i zostawiamy do wystudzenia.
Do miski dajemy śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną i ubijamy. Kiedy łopatki miksera zaczną zostawiać wyraźne ślady dodajemy cukier puder i chwilkę mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i wszystko razem ubijamy. Na koniec dodajemy wystudzoną kawę i mieszamy wszystko mikserem. Z masy odkładamy około 150-200 g, a resztę masy dzielimy na połowę.
Składamy ciasto
Kruche ciasto smarujemy masą krówkową, rozprowadzając po całej powierzchni. Na to wykładamy połowę kremu kawowego. Robimy to małymi porcjami i delikatnie rozsmarowujemy krem, żeby nie zepsuć warstwy krówkowej. Całość przykrywamy bezą i dłońmi lekko dociskamy, żeby warstwy dobrze się przykleiły do siebie. Łopatką wyrównujemy krem po bokach. Na bezę wykładamy drugą połowę kremu kawowego, rozprowadzając po całej powierzchni. Wierzch ładnie równamy.
Teraz ciasto z góry dzielimy na kwadraty lub prostokąty, takie w jakie później będziemy kroić ciasto. Górną warstwę można lekko nożem podzielić w sposób widoczny. I teraz na środek każdego kwadratu (lub prostokąta) robimy rozetki.
Na koniec, przy pomocy sitka, ciasto posypujemy z góry kakao.
Smacznego!
Przepis video
Dzień dobry. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i mam zamiar w najbliższym czasie je upiec. Mam pytanie – czy ciasto kruche i bezę mogę upiec dzień wcześniej, a złożyć ciasto na dzień następny ? jeżeli tak, to w jaki sposób przechowywać upieczone blaty ? Pozdrawiam. Maria
Dzień dobry 😀 Tak, można wcześniej przygotować ciasto kruche i bezę. Ciasto kruche spokojnie możemy przechowywać w zamkniętym pojemniku lub w jakiejś reklamówce spożywczej. Jeśli chodzi o bezę również przechowujemy ją w zamkniętym pojemniku, ale najlepiej jakby była na kratce, żeby miała od spodu przewiew, ponieważ będzie się kleić. Ale myślę, że nawet jeśli będzie się kleić od spodu, to nie będzie miało to wpływu na ciasto. 😀 Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Ma Pani bardzo ciekawe przepisy. Pozdrawiam i życzę dalszych pomysłów.
Dzień dobry. Chciałam Pani powiedzieć, że zrobiłam ciasto Santoska na moje imieniny. Wyszło wspaniale, wszystkim bardzo smakowało. Pozdrawiam. Maria
Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło i smakowało. 😀 Pozdrawiam serdecznie.
Ciasto wyglądało bardzo apetycznie, więc oczywiście zrobiłam. Ale pod warstwę kajmakową dałam dżem z czarnego bzu i w ten sposób słodycz została złamana kwaśnym dżemem. Reszta jak w przepisie.
Ciekawy pomysł, muszę spróbować. 😀 Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.