Niespotykane ciasto, bo z ryżem. Nazwa sugeruje danie, ale my przerobiliśmy to danie na pyszne ciasto z ryżem i jabłkami. Jak wyszło? Jak smakuje? To muszą Państwo sami ocenić, więc zapraszamy na przepis. A potem uzbrojeni w przepis działajmy i róbmy. Bo dodam tylko, że ciasto jest bez pieczenia.
Czas przygotowania 50 min
Składniki na masę ryżową:
- 400 g ryżu (waga przed ugotowaniem)
- 1,7 l mleka
- 100 g cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40g)
- 2 jajka
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek
- 600 ml śmietanki kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu (płaska)
- 3 łyżki żelatyny
- 100 ml wrzątku do żelatyny
- sok z połówki cytryny
Dodatkowo:
- około 18 szt. herbatników maślanych
Wykonanie:
Spód ciasta
Foremkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki maślane. Tak przygotowaną foremkę zostawiamy do późniejszego składania ciasta.
Masa ryżowa
Na gazie stawiamy garnek, do którego wlewamy 1,5 l mleka, dosypujemy cukier i gotujemy. Jak mleko się zagotuje wsypujemy ryż i gotujemy go na małym gazie, często mieszając. Nam gotowanie ryżu zajęło około 25 min, ale to zależy od różnych czynników (od gatunku ryżu, od gazu, od wielkości garnka, itd.).
W międzyczasie w misce mieszamy jajka, budynie i 200 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje mieszaninę wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy wszystko, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Pojawiające się bąble / gejzery powietrza to znak, że wszystko się nam zagotowało.
Taki gorący ryż wykładamy do wcześniej przygotowanej blaszki z herbatnikami i rozkładamy równomiernie po całym spodzie, wierzch ładnie równając. Zostawiamy do wystudzenia.
Masa jabłkowa
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Skrapiamy cytryną (żeby nie zaczerniały), posypujemy cynamonem i mieszamy.
Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy wrzątkiem. Pozwalamy, żeby napęczniała, a wtedy mieszamy, żeby rozpuściła się w wodzie i zostawiamy do wystudzenia.
Do miski wlewamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyjętą z lodówki, mocno schłodzoną) i zaczynamy ubijać. Kiedy łopatki miksera zaczynają zostawiać ślady wsypujemy do środka cukier puder i nadal ubijamy. Gdy śmietana się ubiła dolewamy przestudzoną żelatynę i nadal miksujemy chwilę, żeby wszystko dobrze wymieszać. Odkładamy mikser. Dosypujemy jabłka (partiami) i mieszamy już ręcznie, np. łyżka drewnianą. Wymieszaną masę wykładamy na przestudzoną warstwę ryżową.
Foremkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby masy dobrze stężały.
Smacznego!
Przepis video