Ciasto Raffaello

Ciasto Raffaello (bez pieczenia)

Delikatny, aksamitny krem budyniowy z kokosem, skusi nie jednego łasucha łokci. Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, które nie trzeba piec w piekarniku! Ten przepis jest właśnie dla WAS!

Czas przygotowania 35 min
Składniki na krem budyniowy:
  • 1,3 l mleka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru (3 x 40 g)
  • 30 g mąki pszennej tortowej (2 łyżki)
  • 5 żółtek jaj
  • 170 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 220 g wiórków kokosowych
Składniki na posypkę:
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 4 herbatników maślanych
Dodatkowo:
  • około 60 szt. herbatników maślanych




Wykonanie:
Krem budyniowy

Do garnka, najlepiej z szerokim dnem, wlewamy 1,1 litra mleka i doprowadzamy do zagotowania. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dolewamy 200 ml mleka, oraz dodajemy mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje wlewamy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje (musimy cały czas mieszać, bo inaczej budyń się przypali) i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia, przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Posypka na ciasto

Herbatniki kruszymy na drobno dosypujemy wiórki kokosowe i na patelni prażymy na złoty kolor.

Wiórki kokosowe do kremu

Wiórki kokosowe miksujemy/ siekamy blenderem  z urządzeniem do siekania. Jeżeli ktoś nie chce rozdrabniać wiórków kokosowych lub nie ma czym, możemy zostawić takie, jakie są.

Ciasto Raffaello

Wracamy do budyniu

Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło (najlepiej, żeby masło było zimniejsze od budyniu, wtedy masa budyniowa się nie zwarzy) i ucieramy na puszystą masą. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy. Po dodaniu ostatniej partii budyniu nadal masę ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka. Na koniec dajemy wiórki kokosowe i wszystko jeszcze raz dokładnie miksujemy. Krem dzielimy na trzy równe części i na chwilę zostawiamy w temperaturze pokojowej.

Składanie ciasta

Blaszkę, o wymiarach około 24×36 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki maślane. W razie potrzeby herbatniki docinamy tak, żeby pokryły całą powierzchnię blaszki.




Na herbatniki wykładamy jedną porcję kremu, rozprowadzamy po całej powierzchni i przykrywamy warstwą herbatników. Dłońmi dociskamy herbatniki, żeby dobrze zespoliły się z kremem. Ponownie wykładamy krem na herbatniki i przykrywamy kolejną porcją herbatników. Kolejna warstwa kremu budyniowego, którą ładnie rozprowadzamy po całej powierzchni i posypujemy posypką z kokosa i herbatników. Posypkę lekko przyklepujemy szpatułką, żeby dobrze przykleiła się do powierzchni kremu budyniowego.

Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 24 godziny, wtedy herbatniki zmiękną i będą stanowić jedną całość z kremem.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze