zdjęcie ciasta na tle róż

Ciasto puszek v. 2

Fajne ciasto. Wymaga trochę nakładu pracy, ale efekty mówią same za siebie. Biszkopt przełożony masą budyniową i częścią kokosową, a polewa kusi błyszczącymi rodzynkami. Nic więcej nie trzeba reklamować.

Czas przygotowania 2 godz. 30 min
Składniki na biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1 szklanki cukru
  • 170 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 2 łyżki  kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na wkładkę kokosową:
  • 5 białek
  • 1  szklanka cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
  • 2 budynie śmietankowe (op. 40 g)
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 puszka ananasa w zalewie
Składniki na polewę czekoladową:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 6 łyżek mleka
  • 200 g rodzynek
Dodatkowo do nasączenia biszkoptu:
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka cukru
Wykonanie:
Biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i  nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao (przesiane przez sito). Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min w temperaturze 160-170°C. Dla pewności, na koniec pieczenia, sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym zamkniętym, piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki i zostawiamy do ostudzenia. Na koniec odkrawamy wierzchnią warstwę biszkoptu oraz tniemy na dwie równe połowy.

Wkładka kokosowa

Białka ubić na sztywno i cały czas ubijać, stopniowo dodawać cukier, następnie proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną chwilkę mieszamy. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy tylko tyle żeby wiórki połączyły się z pianą. Ciasto wylać do tej samej blachy, w której piekliśmy biszkopt i piec około 30 min w  temperaturze 160-170°C, aż ciasto uzyska złoty kolor.

Masa budyniowa

1 szklankę mleka zagotować z cukrem. Sok z ananasa wlewamy do szklanki i dopełniamy wodą tak, aby była cała szklanka płynu. Płyn przelewamy do miseczki do której dodajemy budynie, żółtka jaj, mąkę i wszystko dobrze mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy wcześniej rozmieszane budynie z mąkami i cały czas mieszamy, aż do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Przykrywamy budyń folią aluminiową i odstawiamy do ostudzenia. Masło  dajemy do dużej miski i ucieramy mikserem lub ręcznie, aż do powstania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo wystudzony budyń, cały czas ucierając mikserem lub ręcznie. Na koniec dodajemy drobno pokrojonego ananasa i mieszamy delikatnie łyżką.



Wykonanie polewy

2 tabliczki czekolady i 6 łyżek mleka dajemy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści i zrobi się szklista i błyszcząca. Teraz dodajemy 200 g rodzynek, które wcześniej zalaliśmy wrzątkiem i odstawiliśmy na 10 min, a następnie odsączyliśmy z wody. Tak przygotowane rodzynki dodajemy do rozpuszczonej czekolady i wszystko dobrze mieszamy.

Składanie ciasta

Górną połówkę biszkoptu kładziemy na deskę lub blaszkę i nasączamy woda wymieszaną z cukrem. Na nasączony biszkopt wykładamy połowę kremu i przykrywamy go kokosową wkładką. Następnie wykładamy pozostały krem, a na wierzch kładziemy drugi blat biszkoptowy i jego również nasączamy wodą z cukrem. Na koniec ciasto polewamy polewą czekoladową z rodzynkami. Smacznego!

Zapraszamy również na wersję pierwszą togo pysznego ciasta Ciasto puszek

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze