Trochę mąki, kilka jajek, cukier, pięć jabłek i garstka orzechów włoskich. Szybko utarte składniki, które po upieczeniu wyczarowały naprawdę pyszne ciasto. Z powodu użytych przypraw, czasami mocno czasami mniej korzennych, ciasto może cieszyć nas i zaskakiwać cały rok. Czy ciasto przypadek to był naprawdę przypadek?
Czas przygotowania 60 min
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 50 ml mleka
- 30 g przyprawy do piernika lub cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady mlecznej
- około 6 łyżek mleka
Dodatkowo:
- 600 g jabłek
- 100 g orzechów włoskich
Wykonanie:
Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto i nożem wszystko siekamy. Następnie mikserem lub kulą do ucierania, wszystko dokładnie ucieramy. Ciasto odstawiamy i szykujemy sobie jabłka.
Około 600 kg jabłek (u mnie to było 5 jabłek). Myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane jabłka dodajemy do masy i wszystko mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie i dokładnie wszystko mieszamy.
Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki, o wymiarach 24×38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, a wierzch równamy.
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 40 min. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem. Jeśli polewa będzie za gęsta, nie lejąca, dodajemy jeszcze trochę mleka. Ciasto równomiernie polewamy polewą, rozprowadzając po całej powierzchni.
Smacznego!
Przepis video