zdjęcie trzech kawałków ciasta w tle orzechy włoski

Ciasto przypadek

Trochę mąki, kilka jajek, cukier, pięć jabłek i garstka orzechów włoskich. Szybko utarte składniki, które po upieczeniu wyczarowały naprawdę pyszne ciasto. Z powodu użytych przypraw, czasami mocno czasami mniej korzennych, ciasto może cieszyć nas i zaskakiwać cały rok. Czy ciasto przypadek to był naprawdę przypadek?

Czas przygotowania 60 min

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g miękkiego masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 30 g przyprawy do piernika lub cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • około 6 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • 600 g jabłek
  • 100 g orzechów włoskich




Wykonanie:

Do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto i nożem wszystko siekamy. Następnie mikserem lub kulą do ucierania, wszystko dokładnie ucieramy. Ciasto odstawiamy i szykujemy sobie jabłka.

Około 600 kg jabłek (u mnie to było 5 jabłek). Myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane jabłka dodajemy do masy i wszystko mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy włoskie i dokładnie wszystko mieszamy.

zdjęcie trzech kawałków ciasta w tle orzechy włoski

Przygotowane ciasto przekładamy do blaszki, o wymiarach 24×38 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, a wierzch równamy.




Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 40 min. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy.

Na koniec przygotowujemy polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem. Jeśli polewa będzie za gęsta, nie lejąca, dodajemy  jeszcze trochę mleka. Ciasto równomiernie polewamy polewą, rozprowadzając po całej powierzchni.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze