zdjęcie ciasta pijak

Ciasto „Pijak”

Ciasto wygląda na skomplikowane, ale wystarczy trochę cierpliwości i czasu, a można wyczarować taki rarytas. Będzie smakować nie tylko amatorom alkoholu, ale zrobi furorę nawet przy zwykłej kawie. Niezapomnianą kombinację smaków tworzą warstwy biszkoptu, dżemu porzeczkowego, placka kokosowo-makowego i kremu budyniowego.

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 170 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na placek makowo-kokosowy:
  • 6 białek jaj
  • 100 g maku
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
Składniki na masę budyniową:
  • 6 żółtek jaj
  • 500 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny
  • Kilka kropel esencji waniliowej
Składniki na polewę czekoladową:
  • 0,5 czekolady mlecznej (50 g)
  • 2 łyżki mleka
Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka likieru amaretto lub wódki (opcjonalnie)
Poncz do nasączenia biszkoptów:
  • 150 ml przegotowanej wody
  • 2 kieliszek wódki (około 50 ml)
  • 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • 300 g dżemu z czarnej porzeczki




Wykonanie biszkoptu

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 – 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. I jeszcze 10 min w uchylonym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i odstawiamy biszkopt to późniejszego składania ciasta.

Masa budyniowa

Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i cukier wanilinowy i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy wymieszane mąki. Dolewamy 100 ml mleka oraz kilka kropel ekstraktu waniliowego i mieszamy do połączenia się składników. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy resztę mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy małym strumieniem masę jajeczną z mąkami, cały czas mieszając. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu). Zostawiamy do wystygnięcia.

Gdy budyń wystygnie do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą. Następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa.

Masa makowo – kokosowa

W misce mieszamy wiórki kokosowe z makiem. W drugiej misce białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukry dalej ubijając. Do piany wsypujemy po trochę mieszaniny wiórków z makiem i mieszamy (już za pomocą łyżki). Wylać do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 – 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 180°C. po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zdjąć delikatnie papier i zostawić do wystudzenia.

Na spód kładziemy wcześniej upieczony biszkopt. Nasączamy go ponczem (mieszamy ze sobą wodę, cukier i likier). Biszkopt smarujemy dżemem. Na niego wykładamy wystudzoną warstwę kokosowo – makową. Tą warstwę przykrywamy masa budyniową. Rozkładamy ją po całej powierzchni i ładnie równamy. Ostatnią warstwę stanowią okrągłe biszkopty, które przed umieszczeniem na cieście maczamy w mieszance wody, cukru i wódki.

Górę ciasta polewamy polewą czekoladową przygotowaną w kąpieli wodnej.

Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godzin.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Eryk
Eryk
6 miesięcy temu

Przepyszne