Ciasto wygląda na skomplikowane, ale wystarczy trochę cierpliwości i czasu, a można wyczarować taki rarytas. Będzie smakować nie tylko amatorom alkoholu, ale zrobi furorę nawet przy zwykłej kawie. Niezapomnianą kombinację smaków tworzą warstwy biszkoptu, dżemu porzeczkowego, placka kokosowo-makowego i kremu budyniowego.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 170 g cukru
- 120 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na placek makowo-kokosowy:
- 6 białek jaj
- 100 g maku
- 1 cukier wanilinowy
- 200 g cukru
- 150 g wiórków kokosowych
Składniki na masę budyniową:
- 6 żółtek jaj
- 500 ml mleka
- 200 g cukru
- 3 łyżki mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g masła lub margaryny
- Kilka kropel esencji waniliowej
Składniki na polewę czekoladową:
- 0,5 czekolady mlecznej (50 g)
- 2 łyżki mleka
Poncz do nasączenia biszkoptu:
- 100 ml przegotowanej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka likieru amaretto lub wódki (opcjonalnie)
Poncz do nasączenia biszkoptów:
- 150 ml przegotowanej wody
- 2 kieliszek wódki (około 50 ml)
- 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- 1 paczka biszkoptów okrągłych
- 300 g dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie biszkoptu
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 – 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. I jeszcze 10 min w uchylonym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i odstawiamy biszkopt to późniejszego składania ciasta.
Masa budyniowa
Żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i cukier wanilinowy i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy wymieszane mąki. Dolewamy 100 ml mleka oraz kilka kropel ekstraktu waniliowego i mieszamy do połączenia się składników. W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy resztę mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy małym strumieniem masę jajeczną z mąkami, cały czas mieszając. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia i przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu). Zostawiamy do wystygnięcia.
Gdy budyń wystygnie do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą. Następnie dodajemy stopniowo zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa.
Masa makowo – kokosowa
W misce mieszamy wiórki kokosowe z makiem. W drugiej misce białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukry dalej ubijając. Do piany wsypujemy po trochę mieszaniny wiórków z makiem i mieszamy (już za pomocą łyżki). Wylać do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 – 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 180°C. po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zdjąć delikatnie papier i zostawić do wystudzenia.
Na spód kładziemy wcześniej upieczony biszkopt. Nasączamy go ponczem (mieszamy ze sobą wodę, cukier i likier). Biszkopt smarujemy dżemem. Na niego wykładamy wystudzoną warstwę kokosowo – makową. Tą warstwę przykrywamy masa budyniową. Rozkładamy ją po całej powierzchni i ładnie równamy. Ostatnią warstwę stanowią okrągłe biszkopty, które przed umieszczeniem na cieście maczamy w mieszance wody, cukru i wódki.
Górę ciasta polewamy polewą czekoladową przygotowaną w kąpieli wodnej.
Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godzin.
Smacznego!
Przepis video
Przepyszne