Ciasto pianka o smaku cytrynowym

Ciasto pianka o smaku cytrynowym

Na ciepłe dni idealne ciasto to takie, które robi się szybko, a smak jest orzeźwiający i lekko pobudzający. Zapraszam więc do przygotowania tego ciasta. Mieszamy kilka składników, wykładamy do foremki, schładzamy i gotowe. A smak? Proszę przygotować je i samemu się przekonać jaki!

Składniki:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 galaretki cytrynowe (3 x 71g)
  • 500 ml wrzątku do galaretek
Dodatkowo:
  • około 20 szt. herbatników maślanych
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • kawałek czekolady białej




Wykonanie:

Do miseczki wlewamy wrzątek, wsypujemy galaretki cytrynowe i dokładnie wszystko mieszamy. Galaretkę zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Blaszkę o wymiarach 24 x 36 cm wykładamy herbatnikami maślanymi tak, żeby pokryły całe dno blaszki.  W razie potrzeby herbatniki docinamy.

Ciasto pianka o smaku cytrynowym

Gdy galaretka będzie już zimna, ale  w stanie płynnym, wtedy do miski dajemy śmietankę kremówkę zimną, bezpośrednio wyjętą z lodówki i ubijamy na sztywno. Do drugiej miski wykładamy twaróg sernikowy i lekko ubijamy mikserem. Następnie dodajemy do niego ubitą śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec małym strumieniem wlewamy zimną galaretkę i dokładnie wszystko miksujemy. Masę próbujemy i w razie potrzeby możemy dosypać cukier puder.




Bierzemy wcześniej przygotowaną blaszkę z herbatnikami i wylewamy masę do środka. W razie potrzeby masę rozprowadzamy po całej powierzchni , a wierzch ładnie równamy.

Ciasto pianka o smaku cytrynowym

Na wierzch ciasta ścieramy skórkę otartą z jednej cytryny (wcześniej wyparzoną) i ścieramy na drobnej tarce po całej powierzchni ciasta. Następnie kawałek czekolady białej ścieramy na tarce lub na obierku do warzyw również po całej powierzchni ciasta.

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Wtedy herbatniki zmiękną i będą współgrać z całym ciastem.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze