Upały nie nastrajają do odpalania kuchenki i dodatkowego grzania się. Jak jest tak gorąco to marzy się nam coś co nas orzeźwi, prawda? Dlatego ten mały przepis nie tylko nazywa się: ciasto na upały „Malinowe orzeźwienie”, nie tylko jest łatwy i szybki do zrobienia, ale przede wszystkim naprawdę jakoś tak nam przyjemniej. Białe lekkie warstwy śmietanowe przedzielone warstwą malinową i mamy ciasto jak marzenie.
Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę śmietanową x 2:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 70 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na masę malinową:
- Około 900 g malin (mrożonych lub świeżych)
- 2 galaretki malinowe
Dodatkowo:
- około 19 szt. herbatników maślanych
- wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Spód ciasta:
Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód, po całej powierzchni, wykładamy herbatniki. W razie potrzeby docinamy je tak, żeby pokryły cały spód foremki.
Masa śmietanowa:
Do miseczki dajemy 2 łyżki żelatyny, które zalewamy 80 ml wrzącej wody. Zostawiamy na kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie dokładnie mieszamy, aż żelatyna rozpuści się we wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia.
W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyjętą z lodówki, mocno schłodzoną). Gdy śmietanka zacznie gęstnieć i zostawiać wyraźnie ślady po łopatkach miksera dodajemy cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy, małym strumieniem wcześniej przygotowaną i wystudzoną żelatynę, i wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki, na wcześniej przygotowany spód z herbatników. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, a wierzch ładnie równamy.
Masa malinowa:
Maliny przekładamy na patelnię i podgrzewamy, aż się rozpadną i puszczą soki. Jeżeli ktoś nie lubi czuć pestek z malin między zębami, to po zagotowaniu musi przełożyć maliny na sito i przetrzeć je, żeby pozbyć się pestek. A potem ponownie je zagotować. Gdy maliny się zagotują wyłączamy gaz i dodajemy dwie galaretki malinowe, i wszystko dobrze mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.
Po wystudzeniu malin, gdy masa powoli tężeje wylewamy ją do blaszki na masę śmietanową i rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki. Blaszkę wkładamy do lodówki do stężenia masy.
Przygotowujemy kolejną warstwę masy śmietanowej, tak samo jak poprzednią i wykładamy ją do blaszki na masę malinową, wykładając po całej powierzchni, a wierzch równamy.
Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na parę godzin, żeby wszystkie masy dobrze stężały. A jeżeli zostawiamy je na 12 godzinach w lodówce to herbatniki zmiękną i będą tworzyć jedność z ciastem.
Smacznego!
Przepis video
Takie filmiki krok po kroku są świetne! Ciacho wygląda pięknie 🙂
Miło mi to słyszeć.😊 Dziękuje bardzo i pozdrawiam serdecznie. 😀
Nie lubię używać żelatyny. Czy w tym przepisie jest niezbędna? Czy masa bez niej będzie się rozpływać?
Tak, bez żelatyny ciasto się rozpłynie. Pozdrawiam serdecznie.
Czy maliny można zastąpić truskakami lub borówkami
Spokojnie może Pani zstąpić maliny truskawkami, ale jeśli chodzi o borówki to już myślę, że raczej nie. Borówki mają inną konsystencje. Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję za odpowiedz , truskawki mam swoje dlatego zapytałam ,wybine przepisy
😊
Zrobiłam to ciacho wyszlo znakomicie tylko zamaist malin dalam jezyny i dwie leśne galaretki dziękuję za przepisy
Cieszę się, że ciasto smakowało. 😀 Dziękuje i pozdrawiam serdecznie.
Czy w przepisie składniki na masę śmietankowa są na jedną masę? Niby jest napisane, że na dwie, ale w opisie czytam, że już wtedy dodaje się 80g wrzątku. Jak raz zrobiłam ciasto to warstwa śmietankowa wyszła cienką, stąd pytanie
Dzień dobry, w przepisie składniki są podane na jeną masę. Musimy zrobić dwie oddzielne masy z podanych składników. Postaram się to poprawić, żeby było bardziej zrozumiale. Zapraszam do oglądania moich filmów z przepisami, tam jest dokładnie pokazane jak zrobić ciasto. Pozdrawiam serdecznie.