Ciasto na upały „Malinowe orzeźwienie”

Ciasto na upały „Malinowe orzeźwienie”

Upały nie nastrajają do odpalania kuchenki i dodatkowego grzania się. Jak jest tak gorąco to marzy się nam coś co nas orzeźwi, prawda? Dlatego ten mały przepis nie tylko nazywa się: ciasto na upały „Malinowe orzeźwienie”, nie tylko jest łatwy i szybki do zrobienia, ale przede wszystkim naprawdę jakoś tak nam przyjemniej. Białe lekkie warstwy śmietanowe przedzielone warstwą malinową i mamy ciasto jak marzenie.

Czas przygotowania 30 min
Składniki na masę śmietanową x 2:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny
Składniki na masę malinową:
  • Około 900 g malin (mrożonych lub świeżych)
  • 2 galaretki malinowe
Dodatkowo:
  • około 19 szt. herbatników maślanych
  • wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Spód ciasta:

Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód, po całej powierzchni, wykładamy herbatniki. W razie potrzeby docinamy je tak, żeby pokryły cały spód foremki.

Masa śmietanowa:

Do miseczki dajemy 2 łyżki żelatyny, które zalewamy 80 ml wrzącej wody. Zostawiamy na kilka minut, żeby żelatyna napęczniała. Następnie dokładnie mieszamy, aż żelatyna rozpuści się we wrzątku. Zostawiamy do wystudzenia.

W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyjętą z lodówki, mocno schłodzoną). Gdy śmietanka zacznie gęstnieć i zostawiać wyraźnie ślady po łopatkach miksera dodajemy cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie  mieszamy. Na koniec dodajemy, małym strumieniem wcześniej przygotowaną i wystudzoną żelatynę, i wszystko dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę wykładamy do blaszki, na wcześniej przygotowany spód z herbatników. Masę rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, a wierzch ładnie równamy.

Ciasto na upały „Malinowe orzeźwienie”

Masa malinowa:

Maliny przekładamy na patelnię i podgrzewamy, aż się rozpadną i puszczą soki. Jeżeli ktoś nie lubi czuć pestek z malin między zębami, to po zagotowaniu musi przełożyć maliny na sito i przetrzeć je, żeby pozbyć się pestek. A potem ponownie je zagotować. Gdy maliny się zagotują wyłączamy gaz i dodajemy dwie galaretki malinowe, i wszystko dobrze mieszamy. Zostawiamy do wystudzenia.

Po wystudzeniu malin, gdy masa powoli tężeje wylewamy ją do blaszki na masę śmietanową i rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki. Blaszkę wkładamy do lodówki do stężenia masy.

Przygotowujemy kolejną warstwę masy śmietanowej, tak samo jak poprzednią i wykładamy ją do blaszki na masę malinową, wykładając po całej powierzchni, a wierzch równamy.

Wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi.

Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na parę godzin, żeby wszystkie masy dobrze stężały. A jeżeli zostawiamy je na 12 godzinach w lodówce to herbatniki zmiękną i będą tworzyć jedność z ciastem.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Konesso
1 miesiąc temu

Takie filmiki krok po kroku są świetne! Ciacho wygląda pięknie 🙂