Ciasto mix smaków

Ciasto mix smaków

Połączenie smaków brzoskwiniowego, kawowego i śmietanowego daje w ustach efekty petardy. Czyli zapowiada się wybuchowo i smacznie. Przyjemne ciasto bez pieczenia z takimi efektami to sukces murowany!

Czas przygotowania 50 min
Składniki na masę główną:
  • 1 litr śmietanki kremówki 30%
  • 130 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
Składniki na masę śmietanową:
  • 500 g masy śmietanowej (z masy głównej)
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku (do żelatyny)
Składniki na masę kawową:
  • 500 g masy śmietanowej (z masy głównej)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka zimnej wody (do kawy)
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku (do żelatyny)
Składniki na masę brzoskwiniową:
  • 350 g masy śmietanowej (z masy głównej)
  • 1 puszka brzoskwiń 820 g (bez zalewy 465 g)
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku (do żelatyny)
Dodatkowo:
  • około 20 herbatników maślanych




Wykonanie:

Na początku musimy przygotować parę rzeczy.

Blaszka i spód ciasta

Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki maślane. W razie potrzeby docinamy herbatniki tak, żeby pokryły cały spód.

Brzoskwinie

Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Wkładamy do miseczki i blenderem mielimy  na gładką masę.

Kawa

Do miseczki wsypujemy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, którą zalewamy 1 łyżką zimnej wody. Mieszamy do rozpuszczenia kawy.

Żelatyna

Do trzech miseczek wsypujemy po 1,5 łyżki żelatyny, Każdą zalewamy 80 ml wrzątku. Zostawiamy na kilka minut i mieszamy do połączenia składników. Zostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie warto przemieszać gdy stygnie, żeby nie zrobiły się grudki.

Gdy żelatyna stygnie przygotowujemy:

Masa główna

Do miski wlewamy 1 litr śmietanki kremówki, bezpośrednio wyjętej z lodówki i ubijamy mikserem. Gdy łopatki miksera zaczną zostawiać wyraźne ślady dodajemy cukier puder i chwilę mieszamy. Następnie dodajemy serek mascarpone i  ubijamy. Śmietanki kremówki nie ubijamy na sztywno! Najlepiej, żeby była lekko luźna.

Całej masy po ubiciu (u mnie) wyszło 1350 g. Bierzemy dwie miski, do których przekładamy po 500 g masy śmietanowej, do każdej. W ten sposób mamy trzy miski: 2 x 500 g i 1 x 350 g.

Ciasto mix smaków

1 miska masy  śmietanowej (w której zostało 350 g) – dodajemy zmiksowane brzoskwinie i miksujemy do połączenia składników.

2 miska masy śmietanowej (w której jest 500 g) – dodajemy kawę, którą wcześniej przygotowaliśmy i miksujemy również do połączenia składników.

3 miska masy śmietanowej (w której również mamy 500 g) – zostawiamy w postaci czystej.

Do każdej z misek, po kolei, wlewamy małym strumieniem wystudzoną żelatynę. Wszystko dokładnie miksujemy, żeby żelatyna dobrze rozprowadziła się po masie.

Rada – proponuję po dodaniu żelatyny „przyspieszyć ruchy”, ponieważ masy tężeją po dodaniu żelatyny.




Składanie ciasta

Bierzemy blaszkę z wyłożonym spodem z herbatników i zaczynając od masy brzoskwiniowej wykładamy w środkowej części blaszki, mniej więcej, po dwie duże łyżki (ja używałam dużej łyżki drewnianej) dwa kleksy. Następnie wykładamy warstwowo (na górę wcześniej wyłożonych kleksów z masy brzoskwiniowej) po łyżce masy śmietanowej i masy kawowej. Masy warstwowo (po łyżce, po dwie) wykładamy do ich wykończenia. W trakcie wykładania mas dociskamy masy tak, żeby rozprowadzały się po całej powierzchni blaszki.

Na koniec wbijamy patyczek w masę (uważajmy na herbatniki pod spodem!) i po dłuższym boku blaszki, zaczynając od góry, jedziemy zygzakiem na sam dół blaszki.

Ciasto wkładamy do lodówki,  na minimum 12 godzin i tam przechowujemy.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze