Przepis na ciasto, które wymaga od nas mało pracy, ale za to jak smakuje!!!! Spód lekko migdałowy zwieńczony malinami i płatkami migdałowymi. Ciasto znika z talerza jeszcze zanim dobrze wystygnie!
Czas przygotowania 60 min
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
- 220 g zmielonych migdałów
- 220 g cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 5 jajek
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 400 g malin świeżych lub mrożonych
- 40 g płatków migdałów (do posypania)
Wykonanie:
Do miski dajemy masło lub margarynę i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy, i wszystko ucieramy do połączenia się składników. Teraz dodajemy jajka i chwilę ucieramy. Kolej na proszek do pieczenia i dwie łyżki mąki oraz dwie łyżki zmielonych migdałów. Chwilę ucieramy i dodajemy ponownie po dwie łyżki mąki oraz zmielonych migdałów. Dodajemy oba składniki aż do ich wykończenia. Po dodaniu wszystkiego chwilkę tylko mieszamy!
Blaszkę o wymiarach 24x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia i przerzucamy ciasto z miski, dokładnie rozprowadzając po całej powierzchni i ładnie równając wierzch. Na górę wykładamy maliny, lekko dociskając dłońmi, żeby maliny weszły nieco w ciasto. Wierz posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy około 40 min (do suchego patyczka).
Ciasto jest pyszne na ciepło i zimno!
Smacznego!
Przepis video
Bardzo fajny przepis. A czy za miast malin mogę użyć wiśnie?
Oczywiście, że tak. Do tego cista możemy używać owoce w zależności od sezonu, np. jeżyny, truskawki,jagody, maliny, czy tak jak Pani pisze wiśnie. Pozdrawiam serdecznie. ?
Mi to ciasto nie chce się piec. Po prawie 2 godzinach pieczenia środek jest nadal surow.
Przecież ciasto jest chudziutkie i szybko się pieczę. Ja bym Powiedziała, że piekarnika ma Pani popsuty. Pozdrawiam.
A czy zamiast mielenia migdałów można dać mąkę migdałową? Jeśli tak to ile?
Nie powiem Pani bo nigdy nie robiłam ciasta z mąki migdałowej. Pozdrawiam serdecznie.
Czy mrożone maliny trzeba odsączyć lub obtoczyć w mące? Mają dużo wilgoci.
Spokojnie można użyć malin mrożonych. Pozdrawiam serdecznie.