zdjęcie całego ciasta na desce

Ciasto migdałowe z malinami

Przepis na ciasto, które wymaga od nas mało pracy, ale za to jak smakuje!!!! Spód lekko migdałowy zwieńczony malinami i płatkami migdałowymi. Ciasto znika z talerza jeszcze zanim dobrze wystygnie!

Czas przygotowania 60 min
Składniki na ciasto:
  • 220 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 220 g zmielonych migdałów
  • 220 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 400 g malin świeżych lub mrożonych
  • 40 g płatków migdałów (do posypania)
Wykonanie:

Do miski dajemy masło lub margarynę i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy cukier i cukier wanilinowy, i wszystko ucieramy do połączenia się składników. Teraz dodajemy jajka i chwilę ucieramy. Kolej na proszek do pieczenia i dwie łyżki mąki oraz dwie łyżki zmielonych migdałów. Chwilę ucieramy i dodajemy ponownie po dwie łyżki mąki oraz zmielonych migdałów. Dodajemy oba składniki aż do ich wykończenia. Po dodaniu wszystkiego chwilkę tylko mieszamy!

Blaszkę o wymiarach 24x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia i przerzucamy ciasto z miski, dokładnie rozprowadzając po całej powierzchni i ładnie równając wierzch. Na górę wykładamy maliny, lekko dociskając dłońmi, żeby maliny weszły nieco w ciasto. Wierz posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałki góra, dół) i pieczemy około 40 min (do suchego patyczka).

Ciasto jest pyszne na ciepło i zimno!

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Iza
Iza
3 lat temu

Bardzo fajny przepis. A czy za miast malin mogę użyć wiśnie?

Marzka
Marzka
2 lat temu

Mi to ciasto nie chce się piec. Po prawie 2 godzinach pieczenia środek jest nadal surow.