Ciasto miętusek

Ciasto miętusek

Połączenie smaków jest z zasady znane i lubiane, chociaż jak na ciasto mocno nietypowe. Nie zaskoczę nikogo jak napiszę, że ciasto łączy w sobie masę budyniową oraz bitą śmietanę, ale obie rzeczy są mocno podrasowane. Masa budyniowa jest urozmaicona wywarem z landrynek miętowych, a bita śmietana przemienia się w piankę za pomocą galaretki agrestowej. Ciasto jest zaskakujące i bardzo smaczne.

Czas przygotowania 40 min
Składniki na masę budyniowo-miętową:
  • 300 g landrynek miętowych
  • 100 ml wody
  • 750 ml mleka
  • 3 żółtka jaj
  • 3 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g masła
Składniki na piankę:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki agrestowe
  • 400 ml wrzątku (do galaretki)
Dodatkowo:
  • około 40 herbatników kakaowych
  • czekolada mleczna lub gorzka




Wykonanie:
Spód ciasta

Blaszkę o wymiarach 24×38 cm wykładamy papierem do pieczenia, a na spód wykładamy herbatniki kakaowe. W razie potrzeby herbatniki przycinamy, tak żeby wypełniły cały spód blaszki.

 

Masa budyniowo-miętową

Do rondelka dajemy miętowe landrynki i zalewamy 100 ml wody. Gotujemy na małym gazie, aż landrynki się rozpuszczą. Mieszamy, żeby landrynki się nie przypaliły.

Do garnka, najlepiej z szerokim dnem, wlewamy 650 ml mleka i zagotowujemy. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy dodajemy cukier i nadal ucieramy kilka minut, aż żółtka zrobią się jasne. Następnie dolewamy 100 ml mleka, oraz dosypujemy budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszając. Następnie wlewamy, również małym strumieniem, jeszcze gorące, rozpuszczone landrynki. Cały czas mieszając.

Budyń gotujemy (musimy go cały czas mieszać, bo inaczej się przypali), aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia. Można zostawić go w garnku lub przełożyć do innego naczynia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą lub aluminiową (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło i ucieramy na puszystą masą. Następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy mikserem. Po dodaniu całego budyniu miksujemy do momentu, aż krem zrobi się jednolity i gładki, bez żadnych grudek.

Ciasto miętusek

Częściowo składamy ciasto

Masę budyniową przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki z herbatnikami.  Rozprowadzamy po całej powierzchni blaszki, a wierzch ładnie równamy. Masę budyniową przykrywamy warstwą herbatników kakaowych. Blaszkę na chwilkę wkładamy do lodówki.

Pianka śmietanowa

Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i zostawiamy do wystudzenia. Warto je zrobić na samym początku robienia ciasta, wtedy będą miały czas wystygnąć.

Do miski dajemy 600 ml śmietanki kremówki, mocno schłodzonej, bezpośrednio wyciągniętej z lodówki i ubijamy mikserem na sztywno. Następnie dodajemy zimną galaretkę, ale nadal płynną i wszystko miksujemy do połączenia się składników.

Tak przygotowaną masę wylewamy do foremki na herbatniki i w razie potrzeby rozprowadzamy po całej powierzchni. Blaszkę ponownie wkładamy do lodówki na około 10 minut.

Po tym czasie na wierzch ciasta, po całej powierzchni, obierkiem do warzyw, ścieramy czekoladę mleczną lub gorzką.

Blaszkę wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, żeby masy stężały. Jeśli potrzymamy blaszkę w lodówce ponad 12 godzin, wtedy herbatniki zmiękną i będą fajnie tworzyły całość z ciastem.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Ola
Ola
1 rok temu

błąd w opisie rozpuszczania galaretek: 400 ml zamiast 600