Przepis na ciasto mega…. Mega smaczne i mega cytrynowe. Smak uzyskujemy z przełożenia biszkoptu masą z bitej śmietanki połączonej z mascaropne, a smak cytrynowy z dużej ilości skórki i soku z cytryny. Ciasto lekkie i orzeźwiające.
Czas przygotowania 60 min
Składniki na biszkopt:
- 7 całych jajek
- 120 g mąki pszennej (tortowej)
- 190 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę cytrynową:
- 560 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- 1 serek mascarpone (250 g)
- 2 opakowania galaretki cytrynowej (2 x 75 g)
- 500 ml wody do galaretki
- 1 cytryna (sok i otarta skórka)
- 5 łyżek cukru pudru
Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu:
- 200 ml przegotowanej wody
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
Składniki na polewę cytrynową:
- 2 czekolady białe (200 g)
- 100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
- Otarta skórka z jednej cytryny
Dodatkowo:
- Migdały w płatkach
Wykonanie:
Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Następnie wsypujemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Następnie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę i przekrajmy wzdłuż na połowę.
Masa cytrynowa
Śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na pół sztywno. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone, cukier puder i otartą skórkę cytryny i wszystko dobrze mieszamy, do połączenia się składników. Teraz dodajemy cienkim strumieniem galaretkę cytrynową. Rozrobiliśmy ją w 500 ml wrzątku i zostawiliśmy do wystudzenia, by była całkowicie zimna. Mieszamy mikserem, a na koniec dodajemy sok z jednej cytryny i mieszamy tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę odstawiamy na chwilkę.
Składamy ciasto
Foremkę, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy papierem do pieczenia (zapobiegnie to przedostaniu się metalicznego smaku z foremki do ciasta) i wkładamy upieczony jeden placek biszkoptu. Nasączamy go ponczem cytrynowym, przygotowanym z 200 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny i cukrem. Łyżką nasączamy biszkopt po całej powierzchni. Na biszkopt wykładamy masę cytrynową, którą wcześniej przygotowaliśmy (jeżeli masa będzie za rzadka poczekajmy 5 – 10 min). Masę przykrywamy drugim plackiem biszkoptu, który wcześniej również nasączyliśmy ponczem.
Na koniec ciasto polewamy polewą cytrynową, którą przyszykowaliśmy z dwóch tabliczek czekolady rozpuszczonych w 100 ml śmietanki kremówki. Po rozpuszczeniu czekolady dodajemy otartą skórkę z jednej cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia na około 5 min. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
The recipe is in English in PDFPrzepis po angielsku
Przepis video
Witam, czy można ciasto zamrozić?
Dzień dobry, niestety tego ciasta nie można zamrozić. Pozdrawiam serdecznie.
A ile można go trzymać w lodówce?
Ciasto wytrzyma w lodówce około 4 dni. Pozdrawiam.