Ciasto skomponowane na wzór lubianego batonika. Przygotowywane na zimno stanowi pyszną i słodką przekąskę. Delikatna masa zrobiona na bazie masła i mleka w proszku, przekładana herbatnikami i warstwą masy krówkowej. Smakołyk uwieńczony jest podprażonymi orzeszkami ziemnymi oblepionymi czekoladą. Ciasto na pewno znajdzie wielu fanów.
Czas przygotowania 50 min
Składniki na masę:
- 480 g mleka w proszku
- 370 g masła lub margaryny
- 300 ml mleka
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę czekoladową:
- 2 czekolady mleczne (2 x 100 g)
- 60 ml mleka
- 200 g orzeszków ziemnych solonych
Dodatkowo:
- 2 paczki herbatników maślanych (2 x 250 g)
- 460 g masy krówkowej (kajmak)
Wykonanie:
Do rondelka dajemy mleko, cukier oraz ekstrakt waniliowy i wszystko doprowadzamy do zagotowania, co chwilę mieszając. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
W misce ucieramy miękkie masło na puszystą masę. Następnie dodajemy po trochę, na przemian zimne mleko (z cukrem i ekstraktem waniliowym) i mleko w proszku. Cały czas miksujemy. Robimy tak, aż do wykończenia składników i do dokładnego ich wymieszania. Masę dzielimy na dwie w miarę równe części.
Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą warstwę herbatników maślanych (można to zrobić wcześniej przed przygotowaniem masy). Na herbatniki wykładamy jedną połowę masy i rozprowadzamy po całej powierzchni. Układamy drugą warstwę herbatników maślanych i przykrywamy drugą częścią masy. Na masie rozsmarowujemy po całej powierzchni masę kajmakową. Jeżeli masa kajmakowa będzie za gęsta, żeby ją rozsmarować, to proponuję wstawić ją do gorącej wody wtedy stanie się bardziej płynna. Kolej na następną warstwą herbatników, przykrywających masę kajmakową.
Na koniec przygotowujemy polewę. Do rondelka wlewamy mleko i dodajemy czekoladę. Na małym ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając (można to zrobić w kąpieli wodnej). Gdy czekolada się rozpuści dodajemy orzeszki ziemne, które wcześniej podprażyliśmy na patelni. Wszystko mieszamy, aż czekolada dokładnie oblepi orzeszki. Tak przygotowaną polewę wykładamy na wierzch ciasta, rozkładając po całej powierzchni ciasta.
Ciasto przechowujemy w lodówce, ale najlepiej wyciągnąć je tak z godzinę wcześniej przed podaniem.
Smacznego!
Przepis video