Jesienna propozycja, czyli ciasto marchewkowe. Wilgotne, puszyste po prostu poezja w smaku.
Czas przygotowania 1 godz. 20 min
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szk. cukru
- ¼ szk. oleju
- 2 duże marchewki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szk. mąki
Składniki na lukier:
- 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny
- cukier puder
Wykonanie:
Ciasto
Do miski dajemy jajka i ubijamy z cukrem, aż zmienią kolor na jasny. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30 na 12 cm. Ciasto rozkładamy po całej foremce.
Pieczemy w 180°C około 1 godz.
Lukier
Lukier robimy z cukru pudru i wody lub cytryny. Dobieram ilość płynu tak, aby lukier osiągnął pożądaną konsystencję.
Smacznego!
Przepis video