Ciasto malinowa fantazja

Ciasto malinowa fantazja

Ciasto mega pod każdym względem. Nietypowe, bo ma warstwę kisielowo – galaretowo – malinową. Delikatne, bo ma warstwę pianki malinowej. Smak z połączenia tej kombinacji, plus duża ilość malin, prawie w każdej warstwie – po prostu ciasto jest MEGA!!!

Czas przygotowania 1 godz. 10 min
Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 60 g cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę kisielową:
  • 2 opakowania kisielu malinowego (2 x 38 g)
  • 500 ml wody do kisielu
  • 1 opakowanie galaretki malinowej (75 g)
  • 125 ml wrzątku do galaretki
  • 200 g masła lub margaryny
  • 400 g malin
Składniki na piankę malinową:
  • 600 ml śmietanki kremówki (30 %)
  • 2 opakowania galaretki malinowej (2 x 75 g)
  • 500 ml wrzątku do galaretek
  • 100 g cukru pudru
Składniki na poncz do biszkoptu:
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
Wykonanie:
Biszkopt

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy (aż nie będziemy słyszeć rozcieranego cukru). Dodajemy pojedynczo żółtka i dalej ubijamy. Odstawiamy mikser. Wsypujemy partiami przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystko mieszamy ręcznie łyżką (np. drewnianą). Ciasto wylewamy do prostokątnej foremki, o wymiarach 24 x 38 cm, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 min (grzałki góra, dół), w temperaturze 160 – 170°C. Dla pewności sprawdzamy patyczkiem, wbijając w sam środek ciasta. Jeśli patyczek będzie czysty, ciasto jest upieczone. Biszkopt zostawiamy na 15 min w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. Po tym czasie wyciągamy z blaszki, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu z biszkoptu ścinamy wierzchnią skórkę.

Blaszkę, w której piekliśmy biszkopt, wykładamy nowym papierem do pieczenia. Do foremki wkładamy biszkopt i nasączamy ponczem, po całej powierzchni biszkoptu. Poncz przygotowaliśmy z połączenia wody, cukru i likieru amaretto (opcjonalnie). Blaszkę odstawiamy do późniejszego wykorzystania.

Ciasto malinowa fantazja

Masa kisielowa

W rondelku roztapiamy masło lub margarynę i zostawiamy na później. Galaretkę zalewamy 125 ml wrzątku dokładanie mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Kisiel rozrabiamy w 250 ml zimnej wody, a drugie 250 ml wody wlewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy woda zagotuje się dolewamy kisiel i mieszamy, aż się zagotuje i zgęstnieje. Następnie dolewamy roztopione masło lub margarynę i dokładnie mieszamy, aż kisiel wchłonie tłuszcz. Wyłączamy gaz i dolewamy rozrobioną wcześniej galaretkę, dokładnie mieszając do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę przelewamy do miski, dodajemy maliny i wszystko mieszamy dokładni, ale delikatnie.

Bierzemy blaszkę z biszkoptem, którą wcześniej przygotowaliśmy i wykładamy masę kisielowi. Rozprowadzamy ją po całej powierzchni biszkoptu. Blaszkę odstawiamy do wystudzenia masy kiskielowej.

Pianka malinowa

Na początku rozrabiamy dwie galaretki malinowe w 500 ml wrzątku (najlepiej to zrobić na samym początku robienia ciasta ponieważ galaretka dosyć długo stygnie). Do miski dajemy śmietankę kremówkę i ubijamy na półsztywno (śmietanka kremówka najlepiej, żeby chłodziła się w lodówce minimum 12 godz.). Następnie dodajemy cukier puder i wszystko dokładnie mieszamy. Do śmietanki wlewamy, małym strumieniem, wcześniej przygotowaną zimną płynną galaretką malinową. Dokładnie mieszamy mikserem, do połączenia składników.

Tak przygotowaną masę śmietanową wylewamy do blaszki na masę kisielową. Masa jest płynna i sama rozprowadzi się po całej blaszce.

Blaszkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby masy stężały.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Maciek
Maciek
5 miesięcy temu

Jaką funkcję ma dodatek masła?3 Czy można pominąć masło w masie kisielowej?

Maciek
Maciek
5 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kuchnia Magdy

Upiekłem i ciasto jest przepyszne. Zmniejszyłem tylko ilość cukru pudru na 30 gramów. Masło rzeczywiście sprawia, że warstwa kisielowa jest kremowa i dobrze zwarta. Dziękuję za przepis.