Powiew świeżości owoców w jedwabistym kremie budyniowym. Delikatność masy śmietanowej. I połączenie tych dwóch warstw wyrazistym dżemem malinowym. Ciasto jest delikatne i bardzo smaczne. Cieszy oko i podniebienie.
Składniki na masę budyniową:
- 700 ml mleka
- 2 budynie malinowe (2 x 40 g)
- 20 g mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka jaj
- 100 g cukru
- 200 g masła lub margaryny
Składniki na masę śmietanową:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g cukru pudru
- 2 płaskie łyżki żelatyny (opcjonalnie)
- 100 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
- Około 40 herbatników maślanych
- 200 g dżemu malinowego
- 50 g płatków migdałowych
Wykonanie:
Masa budyniowa
Do garnka, najlepiej z szerokim dnem, wlewamy 600 ml mleka, stawiamy na gaz i gotujemy. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy partiami dodajemy cukier
i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 100 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy (musimy cały czas mieszać, bo inaczej budyń się przypali), aż zgęstnieje
i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia. Wierzch przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
W międzyczasie, kiedy budyń stygnie, przygotujemy parę rzeczy.
Spód ciasta
Blaszkę, o wymiarach 24×36 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki maślane tak, żeby przykryły cały spód. W razie potrzeby herbatniki docinamy.
Posypka na ciasto
Płatki migdałów wsypujemy na patelnię i na małym ogniu prażmy na ładny słoty kolor. Zastawiamy do wystudzenia.
Wracamy na masy budyniowej
Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą. Wtedy stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ucierając mikserem. Po dodaniu całego budyniu miksujemy do momentu, aż masa zrobi się jednolita i gładka, bez żadnych grudek.
Tak przygotowaną masę przekładamy do wcześniej przygotowanej blaszki, na herbatniki. Najlepiej wykładamy małymi porcjami, po całej powierzchni blaszki. Wtedy łatwiej będzie rozprowadzić masę po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy.
Na wierzch kładziemy kolejną warstwę herbatników. Tak jak poprzednio, w razie potrzeby docinamy je, żeby przykryły całą powierzchnię blaszki. Herbatniki smarujemy po całej powierzchni dżemem malinowym. Blaszkę odstawiamy na chwilę.
Masa śmietanowa
Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i czekamy moment, żeby żelatyna napęczniała. Następnie wszystko dokładnie mieszamy, żeby żelatyna rozpuściła się dokładnie w wodzie. Zostawiamy ją do wystudzenia. Gdy żelatyna stygnie, trzeba ją co jakiś czas przemieszać, żeby nie zrobiły się grudki.
W misce ubijamy śmietanę kremówkę. Śmietanki nie ubijamy na sztywno, ponieważ będziemy dodawać żelatynę. Kiedy łopatki miksera zaczną zostawić wyraźne ślady dosypujemy cukier puder i miksujemy. Na koniec wolno, małym strumieniem dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Wszystko dokładnie, ale nie za długo, mieszamy.
Masę wykładamy do foremki delikatnie i małymi porcjami tak, żeby nie naruszyć dżemu malinowego.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.
Smacznego!
Przepis video