Ciasto „Malinka”

Ciasto „Malinka”

Powiew świeżości owoców w jedwabistym kremie budyniowym. Delikatność masy śmietanowej. I połączenie tych dwóch warstw wyrazistym dżemem malinowym.  Ciasto jest delikatne i bardzo smaczne. Cieszy oko i podniebienie.

Składniki na masę budyniową:
  • 700 ml mleka
  • 2 budynie malinowe (2 x 40 g)
  • 20 g mąki pszennej tortowej
  • 4 żółtka jaj
  • 100 g cukru
  • 200 g masła lub margaryny
Składniki na masę śmietanową:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny (opcjonalnie)
  • 100 ml wrzątku do żelatyny
Dodatkowo:
  • Około 40 herbatników maślanych
  • 200 g dżemu malinowego
  • 50 g płatków migdałowych




Wykonanie:
Masa budyniowa

Do garnka, najlepiej z szerokim dnem, wlewamy 600 ml mleka, stawiamy na gaz i gotujemy. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość. Wtedy partiami dodajemy cukier
i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 100 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszamy. Budyń gotujemy (musimy cały czas mieszać, bo inaczej budyń się przypali), aż zgęstnieje
i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia. Wierzch przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

W międzyczasie, kiedy budyń stygnie, przygotujemy parę rzeczy.

Ciasto „Malinka”

Spód ciasta

Blaszkę, o wymiarach 24×36 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy herbatniki maślane tak, żeby przykryły cały spód. W razie potrzeby herbatniki docinamy.

Posypka na ciasto

Płatki migdałów wsypujemy na patelnię i na małym ogniu prażmy na ładny słoty kolor. Zastawiamy do wystudzenia.

Wracamy na masy budyniowej

Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą. Wtedy stopniowo dodajemy zimny budyń, nadal ucierając mikserem. Po dodaniu całego budyniu miksujemy do momentu, aż masa zrobi się jednolita i gładka, bez żadnych grudek.

Tak przygotowaną masę przekładamy do wcześniej przygotowanej blaszki, na herbatniki. Najlepiej wykładamy małymi porcjami, po całej powierzchni blaszki.  Wtedy łatwiej będzie rozprowadzić masę po całej powierzchni, a wierzch ładnie równamy.

Na wierzch kładziemy kolejną warstwę herbatników. Tak jak poprzednio, w razie potrzeby docinamy je, żeby przykryły całą powierzchnię blaszki. Herbatniki smarujemy po całej powierzchni dżemem malinowym.  Blaszkę odstawiamy na chwilę.

Ciasto „Malinka”

Masa śmietanowa

Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem i czekamy moment, żeby żelatyna napęczniała. Następnie wszystko dokładnie mieszamy, żeby żelatyna rozpuściła się dokładnie w wodzie. Zostawiamy ją do wystudzenia. Gdy żelatyna stygnie, trzeba ją co jakiś czas przemieszać, żeby nie zrobiły się grudki.




W misce ubijamy śmietanę kremówkę. Śmietanki nie ubijamy na sztywno, ponieważ będziemy dodawać żelatynę. Kiedy łopatki miksera zaczną zostawić wyraźne ślady dosypujemy cukier puder i miksujemy. Na koniec wolno, małym strumieniem dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Wszystko dokładnie, ale nie za długo, mieszamy.

Masę wykładamy do foremki delikatnie i małymi porcjami tak, żeby nie naruszyć dżemu malinowego.

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin.

Smacznego!

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze