Ciasto, które nie tylko ładnie się prezentuje, ale przede wszystkim dobrze smakuje. Bardzo delikatny biszkopt makowy, przełożony jedwabistym kremem budyniowo – kokosowym, udekorowany z wierzchu bita śmietaną i posypką z wiórków kokosowych. Jak tu nie skusić się na kawałeczek?
Czas przygotowania 1 godz. 30 min
Składniki na biszkopt makowy:
- 8 jajek
- 260 g mielonego maku
- 190 g cukru
- 4 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki bułki tartej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem budyniowy:
- 1 l mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru (3 x 40 g)
- 30 g mąki pszennej tortowej (2 łyżki)
- 5 żółtek jaj
- 150 g cukru
- 150 g wiórków kokosowych
- 200 g masła lub margaryny
Składniki na bitą śmietanę:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g cukru pudru
Poncz do nasączenia biszkoptu:
- 150 ml przegotowanej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 30 g wiórków kokosowych do posypania
Wykonanie:
Ciasto makowe
Jeżeli kupimy mak nie mielony to musimy go ugotować, wystudzić, odcedzić i zmielić trzykrotnie. Natomiast jeżeli kupimy mak mielony to tylko odmierzamy potrzebną ilość.
Do miski dajemy żółtka i roztrzepujemy mikserem. Dodajemy cukier i ubijamy, aż jajka zmienią kolor na jasny. Teraz do masy jajecznej dodajemy wcześniej przygotowany mak. Robimy to stopniowo, po jednej łyżce, cały czas mieszając mikserem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą i kasze manną oraz kilka kropel aromatu migdałowego i wszystko dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do masy, mieszając łyżką. Mieszamy wszystko do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm spód wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przelewamy do niej masę makową, równomiernie rozkładając po całej powierzchni. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C (grzałki góra, dół) i pieczemy około 25 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w wyłączonym, uchylonym piekarniku lub spuszczamy z odpowiedniej wysokości. Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy. Po wystudzeniu odcinamy boki ciasta od blaszki i wyciągamy z foremki. Z ciasta odcinamy wierzchnią skórkę i przecinamy na połowę wzdłuż tak, żeby wyszły dwa placki ciasta. Ciasto jest delikatne i może się łamać, dlatego możemy przekroić ciasto na połowę w szerz, żeby łatwiej było podnieść. Ciasto odstawiamy do późniejszego składania ciasta.
Krem budyniowy
W blenderze ( z funkcją siekania) mielimy wiórki kokosowe na bardzo drobno. Czynność ta jest niekonieczna, jeżeli ktoś lubi bardziej wyczuwalne elementy.
W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy 800 ml mleka. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 200 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszając. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia, przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą. Wtedy stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa. Kolej na posiekane wiórki kokosowe. Teraz mieszamy już tylko tyle, żeby składniki się wymieszały.
Składamy ciasto
Na początku przygotujemy poncz. Do miseczki dajemy przegotowaną wodę oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia cukru.
Następnie biszkopt wkładamy do foremki, w której się piekł, ale wyłożonej nowym papierem do pieczenia i nasączamy ponczem. Na biszkopt wykładamy masę budyniową, rozprowadzając po całej powierzchni foremki. Wierzch ładnie równamy. Budyń przykrywamy drugim plackiem ciasta makowego i dłońmi lekko dociskamy. Ciasto również nasączamy ponczem, po całej powierzchni.
Bita śmietana
W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). W chwili gdy śmietana będzie robić się gęsta, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.
Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na biszkopt rozkładając po całej powierzchni. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi (niemielonymi).
Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godz.
Smacznego!
Przepis video