Ciasto makowo kokosowe

Ciasto makowo kokosowe

Ciasto, które nie tylko ładnie się prezentuje, ale przede wszystkim dobrze smakuje. Bardzo delikatny biszkopt makowy, przełożony jedwabistym kremem budyniowo – kokosowym, udekorowany z wierzchu bita śmietaną i posypką z wiórków kokosowych. Jak tu nie skusić się na kawałeczek?

Czas przygotowania 1 godz. 30 min
 Składniki na biszkopt makowy:
  • 8 jajek
  • 260 g mielonego maku
  • 190 g cukru
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem budyniowy:
  • 1 l mleka
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru (3 x 40 g)
  • 30 g mąki pszennej tortowej (2 łyżki)
  • 5 żółtek jaj
  • 150 g cukru
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła lub margaryny
Składniki na bitą śmietanę:
  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • 150 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
  • 30 g wiórków kokosowych do posypania
Wykonanie:
Ciasto makowe

Jeżeli kupimy mak nie mielony to musimy go ugotować, wystudzić, odcedzić i zmielić trzykrotnie.  Natomiast jeżeli kupimy mak mielony to tylko odmierzamy potrzebną ilość.

Do miski dajemy żółtka i roztrzepujemy mikserem. Dodajemy cukier i ubijamy, aż jajka zmienią kolor na jasny. Teraz do masy jajecznej dodajemy wcześniej przygotowany mak. Robimy to stopniowo, po jednej łyżce, cały czas mieszając mikserem. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, bułkę tartą i kasze manną oraz kilka kropel aromatu migdałowego i wszystko dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do masy, mieszając łyżką. Mieszamy wszystko do połączenia się składników.

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm spód wykładamy papierem do pieczenia. Następnie przelewamy do niej masę makową, równomiernie rozkładając po całej powierzchni. Blaszkę  wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C (grzałki góra, dół) i pieczemy około 25 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy na 15 min w wyłączonym, uchylonym piekarniku lub spuszczamy z odpowiedniej wysokości. Następnie wyciągamy z piekarnika, studzimy.  Po wystudzeniu odcinamy boki ciasta od blaszki i wyciągamy z foremki. Z ciasta odcinamy wierzchnią skórkę i przecinamy na połowę wzdłuż tak, żeby wyszły dwa placki ciasta. Ciasto jest delikatne i może się łamać, dlatego możemy przekroić ciasto na połowę w szerz, żeby łatwiej było podnieść. Ciasto odstawiamy do późniejszego składania ciasta.

Ciasto makowo kokosowe

Krem budyniowy

W blenderze ( z funkcją siekania) mielimy wiórki kokosowe na bardzo drobno. Czynność ta jest niekonieczna, jeżeli ktoś lubi bardziej wyczuwalne elementy.

W garnku, najlepiej z szerokim dnem, zagotowujemy 800 ml mleka. W międzyczasie żółtka jaj ucieramy, aż podwoją objętość, wtedy dodajemy cukier i wszystko ucieramy jeszcze kilka minut, aż jajka zrobią się jasne. Następnie dodajemy 200 ml mleka, oraz mąkę i budynie. Mieszamy do momentu, kiedy składniki się połączą. Gdy mleko się zagotuje dodajemy (małym strumieniem) masę jajeczną z budyniami, cały czas mieszając. Budyń gotujemy, aż zgęstnieje i będą wychodzić bąble pary. Tak przygotowany budyń ściągamy z ognia, przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą (w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha na budyniu) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Gdy budyń wystygnie, do miski dajemy masło (lub margarynę) i ucieramy na puszystą masą. Wtedy stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy, aż zrobi się jednolita i gładka masa. Kolej na posiekane wiórki kokosowe. Teraz mieszamy już tylko tyle, żeby składniki się wymieszały.

Składamy ciasto

Na początku przygotujemy poncz. Do miseczki dajemy przegotowaną wodę oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia cukru.

Następnie biszkopt wkładamy do foremki, w której się piekł, ale wyłożonej nowym papierem do pieczenia i nasączamy ponczem. Na biszkopt wykładamy masę budyniową, rozprowadzając po całej powierzchni foremki. Wierzch ładnie równamy. Budyń przykrywamy drugim plackiem ciasta makowego i dłońmi lekko dociskamy. Ciasto również nasączamy ponczem, po całej powierzchni.

Bita śmietana

W misce ubijamy śmietankę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). W chwili gdy śmietana będzie robić się gęsta, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno.

Tak przygotowaną bitą śmietanę wykładamy na biszkopt rozkładając po całej powierzchni. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi (niemielonymi).

Ciasto wkładamy do lodówki na 12 godz.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze