Pyszne ciasto krówka z delikatną bitą śmietaną, a wszystko to na maślanych herbatnikach.
Czas przygotowania 40 min
Składniki:
- 2,5 opakowania herbatników maślanych
- 1 puszka masy krówkowej (460 g)
- 2 budynie waniliowy lub śmietankowy (2 x 40 g)
- 4 łyżki cukru do budyniu
- 660 ml śmietany 30 %
- 2-3 łyżki cukru pudru do śmietany
- 3 fixy do śmietany
Wykonanie:
Warstwa 1: Na spód formy kładziemy herbatniki maślane.
Warstwa 2: masa krówkowa w puszce
Warstwa 3: herbatniki maślane
Warstwa 4: budyń po lekkim przestudzeniu (lub ręczna masa budyniowa: 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej + 2,5 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki cukru rozrobić w ½ szkl. mleka. W garnku zagotować 700 ml mleka. Gdy się zagotuje dodać rozrobione mąki. Gotować jak zwykły budyń. Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu masę utrzeć z 0,5 kostki masła lub margaryny).
Warstwa 5: herbatniki maślane
Warstwa 6: bita śmietana
Ciasto posypać kawą, kakaem, wiórkami kokosowymi, startą czekoladą itp.
Przepis video