zdjęcie ciasta

Ciasto krówka

Pyszne ciasto krówka z delikatną bitą śmietaną, a wszystko to na maślanych herbatnikach.

Czas przygotowania 40 min

Składniki:

  • 2,5 opakowania herbatników maślanych
  • 1 puszka masy krówkowej (460 g)
  • 2 budynie waniliowy lub śmietankowy (2 x 40 g)
  • 4 łyżki cukru do budyniu
  • 660 ml śmietany 30 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru do śmietany
  • 3 fixy do śmietany

Wykonanie:

Warstwa 1: Na spód formy kładziemy herbatniki maślane.

Warstwa 2: masa krówkowa w puszce

Warstwa 3: herbatniki maślane

Warstwa 4: budyń po lekkim przestudzeniu (lub ręczna masa budyniowa: 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej + 2,5 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki cukru rozrobić w ½ szkl. mleka. W garnku zagotować 700 ml mleka. Gdy się zagotuje dodać rozrobione mąki. Gotować jak zwykły budyń. Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu masę utrzeć z 0,5 kostki masła lub margaryny).

Warstwa 5: herbatniki maślane

Warstwa 6: bita śmietana

Ciasto posypać kawą, kakaem, wiórkami kokosowymi, startą czekoladą itp.

Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze