zdjęcie ciasta na talerzu

Ciasto krówka na zimno

Ciasto zachwyca swoją prostotą. Warstwy herbatników przełożone masa korówkową oraz warstwą puszystej bitej śmietany. Niby nic specjalnego,  ale z drugiej strony jak się nie zachwycać niesamowitym smakiem.

Czas przygotowania 20 min

Składniki:

  • 1 l śmietanki kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 460 g masy kajmakowej (krówkowej)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 80 ml wrzątku do żelatyny
  • 4 fixy do śmietany (opcjonalnie zamiast żelatyny)

Składniki na polewę czekoladową:

  • 2 czekolady mleczne (2 x 100 g)
  • 6 łyżek mleka

Dodatkowo:

  • 2 paczki herbatników maślanych (2 x 250 g)

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 24 x 38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy pierwszą warstwę herbatników maślanych, które smarujemy warstwą masy kajmakowej. Następnie wykładamy drugą warstwą herbatników maślanych.

W misce ubijamy śmietanę kremówkę (bezpośrednio wyciągniętą z lodówki). W chwili gdy śmietana będzie robić się gęsta, dodajemy cukier puder, chwilę mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę (rozrobioną w 80 ml wrzątku i wystudzoną), wszystko dobrze ubijamy. Gdy zrezygnujemy z dodania żelatyny na rzecz fix’ów do śmietany, dodajemy je podczas ubijania jeden po drugim i śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno.

Ubitą śmietanę kremówkę wykładany na wcześniej przygotowaną warstwę herbatników, przełożonych masą kajmakową i rozprowadzamy po całej powierzchni. Na górę śmietanki kremówki wykładamy następną warstwę herbatników maślanych.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę mleczną z mlekiem i polewamy górę ciasta, rozprowadzając po całej powierzchni. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na 12 godzin. Wtedy herbatniki mają szanse zmięknąć.

Smacznego!



Przepis video

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze